Dostupni linkovi

Rousseff opozvana, kraj vladavine ljevičara Brazilom


Suspendovana brazilska predsjednica Dilma Rousseff
Suspendovana brazilska predsjednica Dilma Rousseff

Brazilska predsednica Dilma Rousseff osudila je proces opoziva kao "puč" i "farsu". Obraćajući se u naciji u četvrtak popodne Rousseff je porekla da je umešana u bilo kakave kriminalne aktivnosti. Kako je istakla, reč je o sabotaži njene vlade.

Brazilski Senat izglasao je da se nastavi proces opoziva predsjednice Dilme Rousseff, koji bi prema prvim informacijama mogao trajati šest mjeseci.

Međutim, nakon glasanja u parlamentu u četvrtak 12. maja, ona je automatski suspendovana sa dužnosti šefa države. Rousseff je optužena za nelegalno manipulisanje finansijama, da bi uoči reizbora 2014 sakrila rastući budžetski deficit.

Brazilska predsjednica Rousseff suočiće se sa suđenjem nakon što je Senat izglasao opoziv (impeachement) i suspendovao je. Za odluku o suspenziji glasalo je 55 senatora, dok su 22 bila protiv, nakon rasprave koja je trajala punih 20 sati.

Potpredsjednik Michel Temer preuzeće dužnost šefa države dok se ne okonča suđenje, koje, kako javalja BBC, može trajati do 180 dana.

To znači da će brazilska predsjednica biti pod suspenzijom i tokom održavanja Ljetnjih olimpijskih igara u Rio de Ženeiru, koje počinju 5. avgusta.

Dilma Rousseff, koja negira optužbe da je manipulisala finansijama i sakrivala visoki bužetski deficit uoči reizbora 2014, prije glasanja uložila je žalbu Vrhovnom sudu da se zaustavi proces opoziva, ali ju je sud obacio. Ona je proces "impeachmenta" nazvala "pučom”.

Agencije odluku brazilskog parlamenta da izvedu na suđenje ljevičarsku predsjednicu ocjenjuju kao istorijsku, donesenu pod pritiskom duboke recesije sa kojom je zemlja suočena i korupcijskim skandalima sa kojima će se sada nositi Michel Temer.

Michel Temer
Michel Temer

Temer je centrist koji će preuzeti kormilarenje Brazilom, a naći će se zaglavljen u političkoj i ekonomskoj nestablinosti koja je zapljusnula ovu zemlju nakon decenije uspješnog rasta i razvoja.

Senatsko glasanje kojim je okončana maratonska sjednica predstavlja i kraj više od 13 godina duge vladavine lijeve Radničke partije Brazila, koja je nastala iz radničkog pokreta u toj zemlji i koja je pomogla da se milioni ljudi u Brazilu izvuku iz siromašatva, prije nego što su se njeni lideri, ne samo predsjednica Rousseff, suočili sa istragama za korupciju.

Kako javlja Reuters, nakon objavljivanja rezultata glasanja u nekim krajavima Brazila upriličen je vatromet.

Policija je pak prije glasanja imala kratke sukobe sa pro Rousseff demonstrantima u glavnom gradu Braziliji tokom kojih je upotrijebljeno kamenje i suzavac.

Proces opoziva predsjednice Rousseff, šezdesetosmogodišnje ekonomistkinje, nekadašnje pripadnice marksističke gerile, koja je i prva žena predsjednica Brazila, započeo je još u decembru u donjem domu brazilskog parlamenta Kongresu.

Za izglasavnje opoziva u Senatu bila je potrebna dvotrećinska većina i ovo glasanje u četvrtak, 12. maja, pokazalo je i skalu njenog poraza, odnosno koliko malo podrške joj je ostalo.

"Danas smo pokušali da prevaziđemo ovu situaciju uklanjajući jednu neodgovornu vlast. Drugog izbora nijesmo imali", rekao je senator Blairo Maggi, jedan od najvećih proizvođača soje u Brazilu, za koga se predviđa da će postati ministar poljoprivrede u Temerovoj novoj vladi.

Dosadašnji potpredsjednik, a od sada i predsjednik Brazila, Michel Temer je sedamdesetpetogodišnjak, profesor ustavnog prava, koji je proveo decenije u brazilskom Kongresu, ima zadatak da obnovi ekonomski rast zemlje i pokuša umiriti duboko podijeljno društvo Brazila koje se pita mogu li njihove institucije osigurati obećani povratak stabilnosti u zemlji.

Uz sve veći budžetski deficit, Brazil pati od rastuće nezaposlenosti, pada investicija i projektovane recesije, više od tri posto ove godine.

"Samo velike reforme mogu držati Brazil da iz jedne krize ne pređe u drugu”, kaže Eduardo Giannetti de Fonseca, ekonomista iz Sao Paola koji je se bavi socijalno-ekonomskim problemima zemlje.

Ali tražene promjene, uključujući i revidiranje penzija, poreza i zakona o radu, kao i političke reforme, duboko dijele partije koje sjede u Kongresu i mogu ostati samo pusta želja u nemirnim vremenima.

Osim toga, mnogi se plaše da odlazak sa vlasti Radničke partije može ponovo donijeti loša vremena za siromašne, koji su u posljednjoj deceniji značajno popravili svoj status u zemlji.

"Da li je Dilma griješila? Naravno. Ali Radnička partija je učinila tako mnogo za nas, za narod”, rekao je Reutersu Benedito Polongo, šezdesetrogodišnji portir u jednom od blistavih biznis centara u Braziliji, koji kaže da nije imao ni posla, a ni račun u banci prije dolaska na vlast stranke predsjednice Rousseff.

"Plašim se da će oni koji dođu anulirati sve što je do sada učinjeno za siromašne”, kaže Polongo.

XS
SM
MD
LG