Dostupni linkovi

Rosetta i Philae ponovo zajedno: Misija na kometi 67P okončana spektakularnim rušenjem


Rosetta
Rosetta

Evropska sonda Rosetta završila je svoju misiju iz orbite komete 67P tako što se srušila na njenu ledenu površinu i eksplodirala prilikom udara.

Kontrola misije stacionirana u njemačkom Darmstadtu potvrdila je kako je do udara došlo kada su izgubili radio kontakt sa već ostarjelom letjelicom. Sonda je najvjerovatnije u potpunosti uništena prilikom udara prije kojeg je uspjela poslati fotografije visoke rezolucije, kao i ostala mjerenja sa komete.

"Rosetta je uspjela u svojoj namjeri, Uspješno je izvršila misiju. Ovo je historijski uspjeh", rekao je Patrick Martin, vođa misije Evropske svemirske agencije.

Naučnici pretpostavljaju kako će materijal poslat sa komete u protekle dvije godine biti istraživan decenijama.

Neki od naučnika proveli su veći dio proteklih 30 godina u radu na ovom projektu, a tokom današnjeg dana su pratili svaki mogući pokret sonde dok je obavljala i posljednje opservacije i slijetala na četiri kilometra široku kometu u obliku patke.

Kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko udaljava se od Sunca, što je značilo kako će vremenom oslabiti zalihe Sunčeve energije neophodne kako bi Rosetta funkcionisala.

Tim koji je vodio misiju odlučio je ne stavljati Rosettu u stanje hibernacije, već joj dopustiti da ode sa stilom, pošto nisu mogli biti sigurni da li bi normalno radila nakon ponovnog pokretanja.

Rosetta je nakon desetogodišnjeg putvanja sa Zemlje, na kometu sletjela u augustu 2014. godine. Tokom dvije godine druženja sa kometom, uspjela je otkriti tajne njenog ponašanja, strukture i hemijskog sastava.

Rosetta je na kometu spustila i malenog robota Philae u novembru 2014. godine kako bi prikupila dodatne informacije s njene površine. Sonda je ugašena zbog nedostatka Sunčeve energije koji je uzrokovan problematičnim slijetanjem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG