Dostupni linkovi

Rompej: Srbija treba da sprovodi dogovore sa Kosovom


Predsednik Srbije Boris Tadić i Evropskog saveta Herman van Rompej, 25. novembar 2011.
Predsednik Srbije Boris Tadić i Evropskog saveta Herman van Rompej, 25. novembar 2011.
Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej izjavio je u petak, posle sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, da je zadovoljan zbog napretka u dijalogu sa Prištinom, ali i istakao važnost sprovođenja dogovorenog.

"Iako priznajemo najnovije rezultate, podstakao sam Tadića da učini dodatne korake kako bi uverio države članice EU da je Srbija ozbiljno posvećena dijalogu i da sprovodi do sada dogovorena rešenja", navodi se u Rompejovoj izjavi.

On je podsetio da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi suštinski deo procesa proširenja i da će Brisel svaku državu ocenjivati u skladu sa tim uslovom.

Predsednik Srbije izjavio je da ne može da kaže da li će zemlja dobiti status kandidata 9. decembra, ali da će se za to boriti.

"Mogu da kažem da sam optimista, ali sagledavam opasnosti i rizike u celom tom procesu", rekao je Tadić i dodao da u javnost ne bi trebalo slati nerealistične poruke da će Srbija sigurno dobiti status kandidata.

Istakao je da je sa Van Rompejom razgovarao i o krizi na severu Kosova.

"Govorili smo i o tome da su neki vojnici KFOR-a povređeni poslednjih dana i to svakako ne doprinosti dobijanju statusa kandidata i opštem dijalogu", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, to je činjenica koja "kreira teško izdrživu atmosferu".

"Zato je moj apel Srbima na severu Kosova, i vojnicima KFOR-a, EULEX-u i Prištini na maksimalnu uzdržanost ne samo u ovim danima već i u budućnosti", rekao je Tadić.

Predsednici zemalja članice Evropske unije na sastanku zakazanom za 9. decembar trebaju, između ostalog, da odluče da li je Srbija ispunila uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.
XS
SM
MD
LG