Dostupni linkovi

Rohani najavio promjenu ekonomske politike Irana


Hasan Rohani
Hasan Rohani

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je da njegova zemlja ne može postići „održivi ekonomski razvoj“, sve dok je izolovana od svijeta. Ovo obraćanje vodećim ekonomistima u Iranu, prenosila je u nedjelju nacionalna televizija.

U podužem govoru kojeg je održao na konferenciji ekonomista, predsjednik Rohani je pozvao na manju upletenost države u privredu, te veću otvorenost prema javnosti. To je, kazao je iranski predsjednik, „preduvjet za borbu protiv korupcije“.

"Naša privreda neće uspjeti sve dok Vlada ima monopol!“ kazao je Rohani dodavši da je neophodna veća konkurencija.

Ovaj govor Hasana Rohanija očitava se kao kritika konzervativaca koji su podržali i stoje iza nepredvidive ekonomske politike Mahmuda Ahmadinedžada i moćnih ekonomskih krugova koji su povezani s islamskom Revolucionarnom gardom.

Rohani je tokom konferencije pohvalio parlamentarne zastupnike koji su u decembru usvojili odluku o oporezivanju organizacija koje kontrolišu vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei ili vojska.

Hasan Rohani, izabran 2013. godine, i doživljen kao umjereni političar koji će smanjiti sukob sa Zapadom, pozvao je Parlament - u kojem dominiraju konzervativci da usvoje ekonomske reforme i sistem oporezivanja.

On je rekao da će, ako Parlament ne bude djelovao, razmotriti održavanje nacionalnog referenduma.

"Kao zaštitnik ustavnog poretka, razmotriću da li su sazreli uvjeti da na referendum stavim ekonomska, socijalna, politička, kulturna pitanja i probleme“, kazao je Rohani, naglasivši da ustavna mogućnost održavanja referenduma nije nikada do sada korištena.

U decembru je Vlada je predstavila budžet koji je proračunat na temelju trenutne cijene nafte - od 50 - 60 dolara po barelu. Aktuelni budžet za fiskalnu godinu, koji vrijedi do marta, napravljen je na cijeni nafte od 100 dolara za barel, što je povećalo minus.

Iran je trenutno u pregovorima sa svjetskim silama oko regulisanja nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija.

Susreti iranskih zvaničnika sa kolegama iz SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke biće nastavljeni u Ženevi 15. januara. Predvidjeno je da se politički sporazum postigne u martu, a sveobuhvatno rješenje do kraja juna.

XS
SM
MD
LG