Dostupni linkovi

Ritz Carlton i ruski kapital u Kuparima?


Bivši hotel Grand u Kuparima
Bivši hotel Grand u Kuparima

Na natječaj za davanje u koncesiju nekadašnjeg vojno-turističkog kompleksa Kupari u Župi Dubrovačkoj javio se jedan, ali čini se kvalitetan ponuđač. Razmatranje ponude bit će vrlo brzo obavljeno, a već za dvije godine prvi bi gosti mogli ljetovati u Kuparima, u hotelima Ritz Carlton.

Niti mjesec dana do izbora, hrvatska Vlada krenula je u finalizaciju jedne od najvećih turističkih privatizacija posljednjih godina u Hrvatskoj, davanja u koncesiju na 99 godina dijela nekadašnjeg kompleksa vojnog odmarališta Kupari u Dubrovačkom primorju.

Iako se očekivalo veći interes, na natječaj je stigla samo jedna ponuda, ona konzorcija Avenue grupe iza koje stoji ruski kapital.

Svi će kapaciteti biti na razini pet zvjezdica, a investitor je priložio i pismo namjere hotelskog lanca Ritz Carlton iz multinacionalnog hotelskog giganta Marriott International, što znači da bi hotele - ako ponuda bude prihvaćena i projekt realiziran - vodio taj renomirani lanac.

U Vladi nisu razočarani što je stigla samo jedna ponuda.

„Ja bih rekao – jedna, ali vrijedna rekao jedna, ali vrijedna, po ovom što sad vidim i što mogu zaključiti", kazao je ministar turizma Darko Lorencin.

Avenue grupa sa sjedištem u Beču, u vlasništvu ruskog poduzetnika Sergija Gljadelkina, već je u Hrvatskoj preuzela dvije velike građevinske tvrtke – Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) i Hidroelektru, pa se bar zna tko će izvoditi radove na uklanjanju devastiranih objekata i izgradnji novih.

„U sklopu projekta kojeg smo predložili predviđamo izgradnju dva nova hotela te rekonstrukciju hotela 'Grand' kao depadanse jednog od tih hotela, uz koje će poslovati i luksuzni spa centar. Predviđamo investiciju u ukupnom iznosu nešto manjem od 100 milijuna eura, te ukupni kapacitet od četiristotinjak smještajnih kapaciteta“, najavio je u ime investitora, predsjednik uprave IGH Ivan Paladina.

Ako se čekalo 20 godina, sada sve ide vrlo brzim tempom.

„Nije još definiran točan datum, ali sljedeći sastanak povjerenstva očekuje se sljedeći tjedan. Svi članovi povjerenstva dobili su dokumentaciju koju ćemo pregledati kako bi bili spremni za taj sastanak povjerenstva, i ako ustanovimo da je cjelokupna dokumentacija u redu, pretpostavljam da će ići prijedlog Vladi Republike Hrvatske da ide na ugovaranje prava gradnje na državnom zemljištu u Kuparima“, navodi član povjerenstva koje će razmotriti ponudu, načelnik Općine Župa Dubrovačka Silvio Nardelli.

Hoće li ovaj projekt preživjeti moguću smjenu vlasti, u slučaju da HDZ pobijedi na skorim parlamentarnim izborima? Za komentar projekta zamolili smodirektora dubrovačke ACI marine i dobrog poznavatelja turizma, ali i prvog čovjeka dubrovačkog HDZ- Matu Frankovića, i čini se da će Kupari ići dalje, neovisno tko pobijedi na izborima.

„Sama najava da bi mogao doći Ritz Carlton sa svojim brendom je obećavajuća i dodani plus turizmu Dubrovačko-neretvanske županije. Očekujemo s nestrpljenjem početak investicije, a posebno je to dobro za općinu Župa dubrovačka, koja već ima jedan veliki brend poput Sheratona. Samim dolaskom još jednog novog i većeg brenda to će biti dodatni plus za cijelo ovo područje“, ocjenjuje Franković.

Kupari su do raspada socijalističke Jugoslavije bili dobro uređeno i veliko vojno odmaralište, a u sklopu kompleksa bila je i Titova vila, u kojoj su boravili mnogi svjetski državnici.

Stradali su u granatiranju Mornarice JNA, a potom su ih devastirali rezervisti koji su tamo bili smješteni, međutim devastacija se nastavila i nakon završetka rata, pa će svi objekti osim hotela „Grand“ morati biti građeni iznova.

XS
SM
MD
LG