Dostupni linkovi

Rimac: ‘Nekompetentna’ hrvatska politika kvari odnose sa BiH


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sa redsjedništvom BiH u sarahevu u martu 2015. godine.
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sa redsjedništvom BiH u sarahevu u martu 2015. godine.

Politički analitičar Ivan Rimac za “Zašto?” analizira razloge zbog kojih hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković posljednjih mjeseci svojim izjava i postupcima često narušavaju odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

  • Rusija

U svakom od političara koji je pokvario odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske se treba tražiti drugačije razloge i motive kako je to uspio pokvariti.

Što se tiče Plenkovićevog posjeta, pa i nekih drugih detalja oko djelovanja vlade, u prvom redu mislim da se radi o nedovoljno promišljenim potezima političara koji još uvijek misli da je on predstavnik Evropske unije a ne jedne relativno male države kojoj druga država može sasvim solidno oponirati.

Plenković se nije pokliznuo samo u Bosni i Hercegovini nego i u Ukrajini, i bez obzira što je on iznio stavove koji jesu na tragu politike Evropske unije on je narušio odnose Hrvatske i Rusije.

  • Popravci

Slično se dogodilo i u Bosni i Hercegovini.

Bez obzira što je on išao u trijumfalni posjet Sarajevu, posjet Mostaru i vjerojatno nešto drugačija retorika u Mostaru dali su do znanja i bošnjačkoj i srpskoj strani da se ne radi o političaru koji ima politiku koja bi bila na tragu jednakog tretmana sva tri naroda a načelno to je sve došlo točno u vrijeme kada postoje i drugi unutrašnji prijepori u BiH, u prvom redu oko pristupanja Evropskoj uniji.

Tako da je ono što je zadesila Plenkovića ujedno i negdje slika euro-pobornika i euro-skeptila u BiH.

Odnosi su sada što se tiče Plenkovićevog djelovanja prilično narušeni. Nikakvih kasnijih popravaka tog stanja nije bilo i jednostavno ostavljeno je da sve stoji tako neriješeno kako je i bilo.

  • Krhki odnosi

Što se tiče predsjednice, mi imamo konstantnu sistemsku pogrešku. Naime, naša predsjednica nije pretjerano kompetentna u međunarodnim odnosima i kadgod ne zna što bi govorila, ona govori o sigurnosnim pitanjima koja je donekle savladala kao sekretar u NATO savezu.

Isto smo imali u Kanadi, u kojoj je čak i u susretima sa dijasporom govorila o sigurnosnim pitanjima. Isto smo imali i sada sa izjavom oko potencijalne opsanosti koja bi iz BiH dolazila a tiče se muslimanskih ekstremista.

  • Savjetnici

Naravno da takvim svojim izjavama vrlo često izaziva prijepore, u prvom redu zbog tematskih fokusa koji nisu primjereni ukupnosti međunarodnih odnosa, jer vojni odnosi se raspravljaju u znantno zatvorenijom krugovima; i drugo, ona, naravno, takvim izjavama može ozbiljno uzdrmati vrlo krhke odnose koji postoje sa BiH, upravo onako kako je (Donald) Trump u vrijeme kampanje činio cijeli niz odnosa SAD i drugih zemalja.

Međutim, jedno je govoriti to u kampanji a drugo je to govoriti kao državnik koji se nalazi na određenoj državničkoj funkciji. Sastav savjetnika ili nije dovoljno kompetentan ili ne radi dovoljno dobro svoj posao u pogledu pripreme predsjednice za njene izjave ili za pojedine poteze koje čini.

XS
SM
MD
LG