Dostupni linkovi

Uz posredovanje zvaničnika EU riješena politička kriza u Makedoniji


Makedonski političari nakon razgovora sa evropskim zvaničnicima, Skoplje, 1.mart 2013.
Makedonski političari nakon razgovora sa evropskim zvaničnicima, Skoplje, 1.mart 2013.
Opozicija će učestvovati na lokalnim izborima koji će se održati 24. marta, jedan je je bitnih zaključaka donesenih u petak za vreme posete Skoplju komesara EU za proširenje Štefana Filea, poslanika u Evropskom paralmentu Ričarda Hovita koji priprema izveštaj o Makedoniji i Jiržija Buzeka, ranijeg predsednika Evropskog parlamenta. Osim toga, dogovoreno je da se poslanici opozicije vrate u Parlament, da odmah nakon lokalnih počnu razgovori o vanrednim parlamentarnim izborima.

Time je okončana politička kriza koja je potresala zemlju u protekla dva meseca, počevši od 24 decembra, kada su poslanici opozicije bili otstranjeni iz sale Sobranja od strane obezbeđenja, u trenucima kada su blokirali donošenje budžeta za ovu godinu. Od tada oni u znaku protesta ne učestvuju u radu Sobranja i traže vanredne parlamentarne izbore.

Na razgovorima u petak je postignut dogovor i o formiranju komisije koja će utvrditi šta se dešavalo tog 24. decembra u Sobranju.

Evropska trojka je imala najpre odvojene susrete sa liderima vladajućih i opozicionih partija, a na kraju i zajednički sastanak sa svim političkim akterima kod predsednika države Gjorga Ivanova.

“Moram izraziti zadovoljstvo zbog pozitivnog odnosa lidera vlasti i opozicije, što su konačno omogućili da se evropska agenda vrati na dnevni red u Makedoniji. Zahvaljujem na učešću članovima EU, Evropske komisije i Evropskog parlamenta, koji su zaista uložili mnogo napora. Pokazali su da Makedonija i u ovakvim trenucima ima prijatelje koji misle na njenu budućnost”, rekao je predsednik Ivanov nakon razgovora.

Poslanik Evropskog parlamenta Hovit je saopštio kako je dogovoreno i da Vlada mora da obnovi razgovore sa Udruženjem novinara Makedonije, koje je prekinulo dijalog zbog toga što su 24. decembra novinari bili odstranjeni iz sale gde se održavaju sednice parlamenta.

“Zadovoljni smo što su politički lideri pokazali političku odgovornost i omogućili postizanje dogovora kojim će se obnoviti funkcionisanje institucija i nastaviti konstruktivni rad na evroatlantskoj integraciji, što je u najboljem interesu zemlje i naroda. Nadamo se da će se dogovoreno implementovati, čime će se zemlja vratiti na putu ka evrointegracijama, intenziviraće se process reformi, a Evropski parlament i Evropska komisija će moći da nastave sa izradom izveštaja o zemlji”, rekao je Ričard Hovit.

On je još istakao da će se nakon lokalnih izbora pristupiti izbornim reformama, uključujući i birački spisak, čime će biti obuhvaćene i preporuke iz Izveštaja OEBS-a sa prošlih izbora.
XS
SM
MD
LG