Dostupni linkovi

Rijeka kao 'luka različitosti'


Riječka promenada
Riječka promenada

Rijeka je izabrana za jednu od dvije europske prijestolnice kulture za 2020. godinu. Slogan cijelog projekta je „Rijeka – luka različitosti“, a namjera gradskih vlasti i autora projekta je – kroz njega dovršiti tranziciju jednog postindustrijskog grada u grad novih tehnologija i kulture.

Grad sa 25.000 izgubljenih radnih mjesta unazad četvrt stoljeća, ali i grad sa 20.000 studenata, isa identitetom koji je odredio slogan projekta s kojim je Rijeka pobijedila u trci za europsku prijestolnicu kulture 2020.godine.

„Mi smo Rijeku predstavili kao 'luku različitosti', inzistirajući na činjenici da je Rijeka jedan grad koji je poznat po svojoj otvorenosti, po prihvaćanju novog, po pokretanju mnogo toga alternativnog, grad u kojem ljudi žive u jednom dobrom suživotu, toleranciji i razumijevanju“, kaže gradonačelnik Vojko Obersnel.

Luka: voda, rad i različitost su programske teme projekta. Luka je bitno odredila sudbinu Rijeke, a u godini kada će Rijeka biti europska prijestolnica prihvaćat će umjetničke i kreativne proizvode iz cijelog svijeta, ali ih u isto vrijeme i odašiljati u svijet.

Rijeka je i danas grad razlika, ali i jedini veći grad u Hrvatskoj koji je na referendumu o ustavnom definiranju braka pred tri godine glasao protiv unošenja definicije koja je značila korak udesno. Međutim, „da nije okružena Kvarnerom i zaleđem, Rijeka danas izgledala bi poput Detroita“, kaže za naš program umjetnički direktor projekta Slaven Tolj.

„Krenuli smo od grada, od Rijeke kao od radničkog grada koji je nastao u procesu migracija, i odlučili da se moramo baviti ovim tvrdim temama, jer jedino na to imamo pravo, i zbog tih građana i zbog zdrave pameti. Pokušali smo se baviti temama koje su jako riječke i jako europske, problemima koji su u srži ove krize koju proživljava Europa, ali i sama Rijeka“, komentira Tolj.

Namjera autora projekta, ali i gradskih vlasti je – kroz njega dovršiti tranziciju jednog postindustrijskog grada u grad novih tehnologija i kulture.

Obnovit će se i staviti u većinom kulturnu funkciju niz propalih tvornica, novcem iz europskih fondova bit će obnovljen i Titov brod „Galeb“, ali generalna ideja je danema programa koji bi bio sam sebi svrhom. Među sedam linija projekta, jedna jeobrazovna, a druga građansko-participatorna u pitanjima unapređenja kvalitete života u gradu, i to tako da ciljano inficira tim virusom sve druge gradove u Europi, najavljuje se u projektu.

Mnogi, međutim, upozoravaju da je ovakav koncept otvorene kulture različit od koncepta kulture kao temelja hrvatskog nacionalnog identiteta, kakav zagovara novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Intendant riječkog Hrvatskog narodnog kazališta i član radne grupe za ovaj projekt Oliver Frljić čak je izrazio bojazan da će ga ministar opstruirati.

Mediji su zabilježili da ministar nije ni čestitao Rijeci na ovom uspjehu, iako jesu Vlada i predsjednica države, a premijer Tihomir Orešković čak je za Uskrs došao u Rijeku i kazao „kako mu je čast biti u Rijeci koju je Europa izabrala za grad kulture“.

Riječki gradonačelnik Obersnel, inače iz oporbenih socijaldemokratskih redova, ne dijeli Frljićeve bojazni. Projekt je vrijedan 30 milijuna eura, od čeka trećinu daje grad, trećinu županija, sponzori i europski fondovi, a trećinu je najavilo dati Ministarstvokulture.

„To bi bila prvorazredna međunarodna blamaža da Ministarstvo kulture vrlo ozbiljno ne podrži ovaj projekt i ne vjerujem da se to može dogoditi“, kazao je na novinarsko pitanje Obersnel.

Koncept „europske prijestolnice kulture“ projektje Europske unije (tada Europske zajednice) kojeg je god. 1985 inicirala tadašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri, a cilj mu je istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkoga razvoja europskih gradova, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi pridonio zbližavanju europskih naroda i njihovome boljem međusobnom razumijevanju. Naslov „europske prijestolnice kulture“dodjeljuje se svake godine po jednome gradu u dvije države članice EU, pa će tako 2020. godina taj naslov ponijeti Rijeka i jedan grad iz Irske, a koji će to biti - znat će se u srpnju.

Kada grad dobije naslov „europske prijestolnice kulture“, tijekom cijele jedne godine u njemu se održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe. Ove godine to su Wroclaw u Poljskoj i San Sebastian u Španjolskoj, a od 2021. godine taj će naslov dobivati ne više dva, nego tri grada.

XS
SM
MD
LG