Dostupni linkovi

Revizija tužbe BiH protiv Srbije: Upitne činjenice, a i zastupnik u Hagu


Uz brojne kontroverze oko toga ko treba podnijeti tužbu, pojavila su se i unutrašnja previranja
Uz brojne kontroverze oko toga ko treba podnijeti tužbu, pojavila su se i unutrašnja previranja

Traženje pravde ili podizanje novih tenzija? Ovo su ključna pitanja o kojima bh. javnost govori u kontekstu pokretanja procesa revizije tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Uz brojne kontroverze oko toga ko treba podnijeti tužbu, da li je istekla punomoć pravnom zastupniku Sakibu Softiću, te ima li novih činjenica, pojavila su se i unutrašnja previranja.

Na moguće negativne posljedice upozoravaju i međunarodni zvaničnici. Šef misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur je kazao kako taj stav dijeli još mnogo međunarodnih predstavnika.

"Niko ne govori protiv potrage za pravdom, ali pod ovakvim uslovima, kada je veoma upitna punomoć Sakiba Softića, kada nema novih dokaza i kad je moguće da će biti puno političkih posljedica, kad neće biti nikakvog pozitivnog rezultata u Međunarodnom sudu, naš savjet je da se to zaustavi i da se sve snage skoncentrišu na budućnost", rekao je Mur juče novinarima u Sarajevu.

Naš savjet je da se to zaustavi i da se sve snage skoncentrišu na budućnost: Mur
Naš savjet je da se to zaustavi i da se sve snage skoncentrišu na budućnost: Mur

Na bavljenje budućnošću poziva i i šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

"Naš fokus ostaje isključivo na evropskim integracijama i provedbi socioekonomskih reformi. Doći će vrijeme, između ostalog, na vašem evropskom putu kada ćete se neminovno morati baviti nekim od ovih pitanja o kojima se danas govori. Naiskrenije, ja zaista ne znam zašto se sada, u ovom trenutku ta pitanja potežu", prokomentarisao je Vigemark juče u Banjaluci, na Konferenciji o liderstvu i biznisu.

Da li bi se išta promijenilo u kontekstu prihvatanja činjenica i definiranja onoga što se u BiH dogodilo devedesetih ukoliko bi se revizija i dogodila?

Istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Husnija Kamberović ocjenjuje za RSE kako "eventualno usvajanje ili odbacivanje zahtjeva za reviziju ne bi samo po sebi nužno značilo i redefiniranje istorijskog značenja događaja na Balkanu devedesetih godina".

"Drugo, BiH u proteklih deset godina od izricanja presude nije puno napravila da se zahtjev za reviziju valjano pripremi. Dakle, iskreno i na temelju informacija kojima raspolažem i iz komunikacije s ljudima koji se time puno bave, mislim da BiH nema novih činjenica na temelju kojih bi mogla pokrenuti zahtjev za reviziju. Kad prođe ovo vrijeme onda bi, vjerovatno, trebalo postaviti pitanje zbog čega smo došli u tu situaciju i ko je zbog toga kriv", kaže Kamberović.

Izetbegović svjestan posljedica, ali odgovornost prebacuje na zastupnika Softića
Izetbegović svjestan posljedica, ali odgovornost prebacuje na zastupnika Softića

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i sam navodi kako je svjestan posljedica, ali odgovornost prebacuje na zastupnika Softića.

"Mislim da ćemo se suočiti sa najtežom postdejtonskom krizom. Samo mislim da naprosto mi ne možemo aktivno zaustaviti, jer je to ono što se od mene očekuje, da aktivno zaustavim agenta. Ko sam ja da to uradim?", rekao je Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije početkom sedmice.

Problem je sada, smatra Kamberović, što su se političari doveli u pat poziciju.

"Iskreno bih volio da su naši političari to shvatili ranije, prije godinu ili dvije i da su napravili političke poteze koji bi ovu sada situaciju mogli izbjeći ili bezbolno prevazići. Mislim da ćemo sada biti u jednoj užasnoj situaciji svi. Političari, koji bilo da prihvate zahtjev za reviziju, a on ima šanse za uspjeh minimalne, i ako ga prihvate ulaze u rizik političke konfrontacije na Balkanu, a ako ga odbace, onda će se konfrontirati s udruženjima i žrtvama rata koji će te političare kriviti za odustajanje od presude", konstatuje Kamberović.

Unutrašnje tenzije već rastu. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, već je iskoristio priliku i pozvao sve predstavnike iz tog entiteta koji participitraju u vlasti na državnom nivou da se do isteka roka povuku iz institucija.

Ne vidim pravnu mogućnost da do te tužbe dođe: Mladen Ivanić
Ne vidim pravnu mogućnost da do te tužbe dođe: Mladen Ivanić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić također je upozorio da jednostranost nosi i konsekvence.

"Ja uopšte ne vidim pravnu mogućnost da do te tužbe dođe. Da ne govorim o negativnim političkim aspektima prisvajanja imena BiH, govorenju u ime BiH od samo jedne strukture, zaoštravanju tenzija", rekao je Ivanić juče, na Ekonomskom forumu u Sarajevu.

Bošnjački političari, već je jasno, nemaju izlaznu strategiju, osim zbunjivanja javnosti time da se ne zna ko treba dati zeleno svjetlo. Konfuzija o pokretanju revizije će okončati za petnaestak dana, ali je pitanje hoće li tek tada nastati politička.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG