Dostupni linkovi

Republikanci i demokrate blizu dogovora


Predstavnici demokrata i republikanaca u američkom Senatu blizu su sporazuma koji će pomoći da SAD izbegnu budžetsku agoniju, a dogovor bi mogao biti postignut u utorak, nakon napretka u njihovim pregovorima u ponedeljak.

Međutim, eventualni sporazum treba da potvrdi i Predstavnički dom u kome većinu imaju republikanci, a čije konzeravitno krilo traži da deblokada vlade bude uslovljena, pre svega odlaganjem primene programa zdravstvenog osiguranja, poznatijeg kao Obamaker. U međuvremenu, 74 odsto Amerikanaca krivi republikance za sadašnju blokadu, pokazuju istraživanja javnog mnjenja.

Pretpostavlja se da bi vođa većinskih demokrata u Senatu Heri Rid (Harry Reid) i lider manjinskih republikanaca Mič Mekkonel (Mitch Mcconnell) u utorak mogli da postignu dogovor, dva dana pre isticanja roka za podizanje limita za zaduživanje zemlje.
Rid je kazao da je ostvaren “značajan napredak”.

“Veoma sam optimistčan da ćemo postići razuman sporazum kako bismo deblokirali vladu, izmirivali finansijske obaveze i započeli dugoročne pregovore u cilju postavljanja snažnjih fiskalnih osnova zemlje”.

I Mekkonel je izrazio optimizam: “Kao što je rekao lider većine, imali smo priliku u poslednjih nekoliko dana da konstruktivno razmenimo mišljenja kako da izađemo iz ove situacije. Ovi razgovori se nastavljaju i ja delim optimizam da ćemo doći do rezultata koji će biti prihvatljiv za obe strane”.

Republikanski senator Bob Korker (Bob Corker) rekao je da su Rid i Mekkonel usaglasili "opšti okvir", kao i da se nastavljaju razgovori sa Predstavničkim domom.

Na najavu dogovora, pozitivno su reagovale berze, a skočila je i vrednost dolara.

U međuvremenu, američki predsednik Barak (Barack) Obama trebalo je da se sretne sa liderima Kongresa u ponedeljak. Međutim, sastanak je odložen pošto nije bilo konkretnog dogovora, a i da bi im omogućio dodatno vreme za pregovore.

Tokom posete narodnoj kuhinji za siromašne u Vašingtonu, Obama je upozorio da bi izostanak sporazuma o podizanju praga zaduživanja, koji sada iznosi 16,7 hiljada milijardi dolara, “imao pogubne posledice po našu ekonomiju”.

Kako javljaju američki mediji, lideri demokrata i republikanaca u Senatu razmatraju mere koje bi omogućile funkcionisanje vlade do 15. januara sledeće godine i da Odeljenje za trezor SAD normalno pozajmljuje novac do početka ili sredine februara, što bi ublažilo krizu.

Međutim, dogovor o budžetu treba da usvoji i Predstavnički dom, u kome republikanci imaju većinu, koji je pre dve sedmice i izazvao političku blokadu odbijanjem da podrži predlog Obamine administracije za privremeno finansiranje budžeta. Lider republikanaca u Predstavničkom domu Džon Bejner (John Boehner), susreo se sa senatorom Mekkonelom.

Za utorak je zakazan sastanak republikanaca u oba doma Kongresa SAD.

Demokrate odbijaju nastojanje republikanaca da se znatno izmeni Obamin zakon o zdravstvenoj zaštiti. Konzervativna struja u Republikanskoj partiji je u početku insistirala da se odloži ili u potpunosti ukine finansiranje “Obamakera”. Međutim, republikanski senatori, prema nezvaničnim informacijama, zalažu se za manje izmene pomenutog zakona.

Čak iako se postigne sporazum u Senatu, nije izvesno da će Predstavnički dom delovati blagovremeno kako bi se izbegao bankrot 17. oktobra.

Radikalnija struja među republikanskim senatorima, poput Teda Kruza (Cruz) iz Teksasa, može da opstruira glasanje.

U Predstavničkom domu, očekuje se žestoki otpor od predstavnika konzervativne “Čajanka partije”.

Jedan od radikalnih republikanaca u Predstavničkom domu Tim Hjuelskamp (Huelskamp), nazvao je svoje partijske kolege u Senatu “kokosom (poslaničkom grupom) koji se predao”.

Većina građana – 74 odsto – smatra da su republikanci glavni krivci za ovu finansijsku blokadu, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje su sproveli “Vošington post” (the Washington Post) i “Ej-Bi-Si njuz” (ABC News). Istovremeno, 53 procenta ispitanika ne podržava politiku predsednika Obame.

Pojedini lideri Republikanske partije izražavaju bojazan da joj ova blokada može štetiti na delimičnim izborima za Kongres sledeće godine.

Američka vlada od 1. oktobra je u delimičnoj obustavi rada pošto u Kongresu nije bilo dogovora o budžetu za narednu fiskalnu godinu, koja u SAD počinje 1. oktobra. Prethodno je dogovoreno da se ide na privremeno finansiranje do 15. decembra kako bi se više vremena dalo pregovorima za jednogodišnji budžet vlade.
XS
SM
MD
LG