Dostupni linkovi

Reprezentacija BiH: Nesporazum Teletovića i Petrovića


Aleksandar Petrović
Aleksandar Petrović
Avionom kojim su u utorak uveče doputovali igrači košarkaške reprezentacije BiH, nisu došli Mirza Teletović i Zack Wright. Već po izlasku sa aerodroma na licu selektora Aleksandra Petrovića vidjela se zabrinutost. Naime, ulogu Teletovića u bh. timu ne vide isto on i selektor Petrović.

“Mirza je stigao u poprilično lošem fizičkom stanju, sa nekoliko kilograma viška. Usporio nam je rad od 1. augusta i zadnjih pet dana ga pokušavamo 'prikopčati'. Međutim, ne smatram da će to biti veliki hendikep iz razloga što to za desetak dana možemo popraviti i njega dovesti na nivo fizičke spreme ostalih reprezentativaca”, objašnjava Petrović.

No, Petrović ističe kako će se ove razmirice između njega i Teletovića morati riješiti do prve pripremne utakmice.

“Mirza, kao kapiten i najbolji igrač ove reprezentacije, i ja kao selektor poput odraslih muškraca moramo razriješiti način njegove igre za reprezentaciju. Shvatam da je tu 14 mjeseci neigranja i frustracije, ali isto tako imam veliku obavezu prema ovim momcima. Imam obavezu prema mnogima u ovoj zemlji da pokušam reprezentaciju dovesti na nivo na kojem ćemo napraviti korak tamo gdje nije bila 20 godina”, kaže Petrović.

Ubrzo, na svom twiter profilu oglasio se i kapiten Teletović. Uz fotografije iz teretane napisao je "Red, rad i disciplina".

Teletović je, nakon Petrovićevih riječi da imaju "različito viđenje njegove uloge u reprezentaciji" pismenim putem, odgovorio:

“Kao kapiten, trudim se da ispunim sve zamisli selektora, a tako će biti i u budućnosti. Svjestan sam da su igrači malo ispred mene kada je u pitanju fizička sprema, što je posljedica zabrane koju sam imao iz NBA. Međutim, jedina je istina kako sam se poželio igranja i kako sam sa nestrpljenjem čekao okupljanje, kako bi se družio sa momcima i igrao ozbiljne utakmice. U naredom periodu, kao kapiten i igrač bh. selekcije, trudit ću se još i više kako bih ispunio sve zamisli selektora jer cilj nam je svima isti, a to je što bolji rezultat na Evropskom prvenstvu u Sloveniji”, objasnio je Teletović.

Bh. košarkaši trenirat će u Sarajevu do 12. augusta, kada ponovo putuju u Sloveniju gdje će odigrati prijateljske utakmice sa selekcijama Gruzije, Slovenije i Rusije. Do kraja priprema Petrovićevi izabranici učestvovat će još na turnirima u Njemačkoj i Grčkoj. Na evropskom prvenstvu u Sloveniji, koje počinje 4. septembra, BiH nastupa u grupi sa selekcijama Latvije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Litvanije.
XS
SM
MD
LG