Dostupni linkovi

Reporteri bez granica: Medijske slobode u padu


Mapa izvještaja Reportera bez granica
Mapa izvještaja Reportera bez granica
Reporteri bez granicau svom posljednjem izvještaju kažu da sloboda informisanja u bivšim sovjetskim republikama svake godine dobija „sve mračnije obrise“. Vlasti u Rusiji, kaže se u tom dokumentu, izabrale su represiju kao način djelovanja prema medijima, donoseći sve rigoroznije zakone, koje onda preslikavaju države u regiji.

Nivo medijskih sloboda Reporteri bez granica su mjerili u 180 zemalja svijeta.

Od zemalja Zapadnog Balkana najlošije je plasirana Makedonija, na 124. mjestu, a odmah iza nje slijedi Crna Gora, na 114. poziciji.

Veći napredak u slobodi medija zabilježila je Albanija, koja je za pet mjesta slabija od Kosova i zauzima 80. mjesto.

Srbija je na 54., Hrvatska na 65., a Bosna i Hercegovina na 66. mjestu.

Rusija, plasirana na 148. mjestu je, zbog svoje veličine, ali i globalnog utjecaja, posebno interesantna, kaže Johann Bihr, šef odjela za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju

"Godinu 2013. u Rusiji je obilježilo donošenje niza represivnih zakona, koji utječu na sve manju slobodu kretanja informacija. Na primjer, da bi se opravdala nova ograničenja koriste se tradicionalne vrijednosti uključujući kriminalizaciju homoseksualne propagande ili zabranu blasfemije. Novinari su hapšeni zato što su radili svoj posao.“

U Bjelorusiji, koja je na 157.mjestu, rutinski su zatvarani novinari koji prate ulične proteste. Vlasti su za ušutkavanje onih koji odbijaju pratiti službenu politiku, najčešće koristili sintagmu „borba protiv terorizma“.

Ukrajina zauzima 127. mjesto s napomenom Reportera bez granica da ocjene ne obuhvataju posljednju političku krizu jer je došla nakon razdoblja koje pokriva ovogodišnji indeks.

Bihr kaže kako su Kazahstan i Azerbejdžan na granici da „potpuno unište slobodu medija“, a Kazahstan „u slobodnom padu“.

"Kazahstan je još početkom 2012. godine zatvorio sve opozicione medije na nivou države. Postoje još samo oni na lokalnom nivou, ali su novinari izloženi stalnim progonima i podmetanjima poput optužbi zasnovanih na birokratskim smicalicama.“

U Tadžikistanu i Uzbekistanu provodi se stroga cenzura, a desetak novinara je još u zatvoru.

Na samom dnu, na 178. mjestu je Turkmenistan koji, prema ocjenama Reportera bez granica, nastavlja biti „crna rupa slobodnog informisanja“ i deveti krug pakla za novinare.

Četiri najbolje plasirane zemlje regije su Moldavija ( 56.) Armenija (78.) Gruzija ( 84. ) i Kirgistan ( 97. ) . Bihr objašnjava zašto: "U tim zemljama, postoji značajan stepen pluralizma i postoji relativno mala državna cenzura, ali, naravno, to ne znači da su izazovi nestali. Posebno veliki izazov ostaje nezavisnost uredničkih struktura.“

Izvještaj Reportera bez granica takodje kritizira demokratije poput Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije za "pretjerano široko i uvredljivo" tumačenje potreba nacionalne sigurnosti. SAD su sa 13. pale na 46. mjesto, prije svega zbog agresivnog odnosa prema zviždačima i slabe zaštite izvora informacija.
XS
SM
MD
LG