Dostupni linkovi

Rekordan pad potražnje PC uređaja


Ilustracija
Ilustracija

U posljednjoj četvrtini protekle godine na globalno tržište izvezeno je 71,9 miliona PC uređaja, što je za 10,6 posto manje nego u istom periodu 2014. godine.

Istraživanje je provela IDC, američka kompanija koja se bavi analizom globalnih tržišta. Kako su izjavili iz ove kompanije, ovo je rekord kada je riječ o padu potražnje za PC-jevima.

Kao glavni razlog za ovakvo stanje navodi se sve veća potražnja za tabletima i pametnim telefonima, a u obzir treba uzeti i mnogo duži životni vijek osobnih kompjutera.

Drugi faktori koji su doprinijeli padu potražnje jesu pad cijene nekretnina, slabljenje valuta, problemi kineskog finansijskog tržišta, te konflikti na Bliskom istoku.

BBC piše da su PC-jevi i dalje "kraljevi" kada je riječ o poslovnom svijetu. Naime, većina kompanija u svojim kancelarijama preferira ove uređaje.

IDC ističe kako je Apple zabilježio najveći porast izvoza od šest posto, a najveći pad je zabilježio Acer, čiji se obim izvoza osobnih računara u protekloj godini smanjio za čak 20 posto.

Najveći izvoznik i dalje je kineski Lenovo koji pokriva više od 20 posto svjetskog tržišta, slijedi ga HP, Dell je treći, dok četvrto mjesto dijele Apple i ASUS.

XS
SM
MD
LG