Dostupni linkovi

Regionalni izbori u Francuskoj: Desnica očekuje pobedu


Marin Le Pen
Marin Le Pen

U Francuskoj su u nedelju u 19 sati po srednjeevropskom vremenu zatvorena birališta na prvom krugu regionalnih izbora, prvih od novembarskih napada u Parizu, kada je ubijeno 130 ljudi. Ovi izbori posmatraju se kao svojevrsni test podrške javnosti vladinom odgovoru na terorističku akciju izvedenu 13. novembra.

Ekstremno desničarski Nacionalni front (FN) nada se da će učiniti napredak, dok se očekuje da će Republikanska partija desnog centra, koju vodi bivši predsednik Nikola Sarkozi, osvojiti većinu u regionima, piše BBC.

Drugi izborni krug je za sedam dana.

Liderka FN-a Marin Le Pen će najverovatnije dobiti severni region Nord-Pas-De-Calais-Picardie, dok je njen rođak Marion Marešal Le Pen vodeći kandidat u južnoj regiji Provence-Alpes-Cote d'Azur.

Ako dobiju većinu, biće to prvi put da je Nacionalni front dobio vlast u bilo kom regionu.

Prema predizbornim anketama, i Republikanska partija i Nacionalni front mogu da računaju na oko 30 posto, dok Socijalistička partija aktuelnog predsednika Fransoa Olanda ima podršku od oko 22 posto i, po svemu sudeći, će izgubiti neke regije, piše BBC.

Premijer Manuel Vals “apelovao je na patriotizam”, pokušavajući da mobiliše glasače socijalista za izbore, koji (izbori) inače nemaju veliku izlaznost zbog relativno ograničene moći koju imaju regioanlne administracije.

Nacionalni front se nada da bi dobar rezultat na ovim izborima učvrstio šanse ove stranke na predsedničkim izborima 2017.

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazala su da je popularnost FN-a porasla između četiri i sedam posto od pariskih napada.

U terorističkim akcijama 13. novembra ubijeno je 130, a ranjeno više od 350 ljudi. U petak, 4. decembra, belgijski državni tužilac rekao je da policija traga za dve osobe osumnjičene da su pomagale Salahu Abdeslamu, osumnjičenom za učešće u napadima.

Taj par je “naoružan i opasan” i pretpostavlja se da su pomogli Abdeslamu da u septembru otputuje u Mađarsku.

Istražitelji navode da je Abdeslam možda dovezao bombaše-samoubice ispred stadiona u Parizu, u noći kada su se napadi dogodili.

No, Abdeslamova tačna uloga u napadima ostaje nejasna. Postoje nagađanja da je i on trebalo da izvede teroristički napad, ali da je odustao, piše BBC.

XS
SM
MD
LG