Dostupni linkovi

Brdar i Savić: Na putu ka Evropskoj uniji nema improvizacije


Ilustracija
Ilustracija
Proslavi 20. godišnjice od osnivanja balkanskog servisa RSE prisustvovale su i ambasadorice BiH u Češkoj Danka Savić i Hrvatske Ines Brdar koje su za naš program govorile o tome kako su se i u kojoj mjeri države regije promijenile tokom protekle dvije decenije i koji izazovi im predstoje na putu integracija u veliku porodicu evropskih naroda.

Države nastale raspadom bivše Jugoslavije u proteklih 20 godina prevalile su dug put od zaraćenih i zavađenih strana do zemalja kandidata za članstvo u EU.

Prije dvije decenije na prostoru bivše države plamtio je rat a danas su sve države na istom putu – putu učlanjenja u veliku porodicu Evropskih naroda. Hrvatska je postigla najviše – u julu prošle godine postala je članica EU, podsjeća nas ambasadorica Hrvatske u Češkoj Ines Brdar:

"Hrvatska je danas punopravna članica EU, Crna Gora uspješno brodi kroz svoje pregovore, Srbija je upravo otpočela svoje pregovore. Riješen je, ili možemo reći da je već u postupku rješavanja sa obećavajućim ishodom, i problem koji je dugo vremena opterećivao stabilnost regije, a to je problem između Srbije i Kosova. Žao mi je zbog Makedonije i činjenice da oni na tom putu nijesu napredovali onoliko koliko smo svi to zajedno očekivali. Bojim se da u BiH u ovoj godini ne možemo očekivati neke velike pomake jer ovo je izborna godina i svi smo svjesni te gorke realnosti da izborne godine obično nijesu godine velikih, prijelomnih odluka i velikih pomaka", kaže ambasadorica Brdar.

Ines Brdar (lijevo) i Danka Savić (desno)
Ines Brdar (lijevo) i Danka Savić (desno)
Ratovi su iza nas ali zemlje Balkana sada imaju težak zadatak pun različitih izazova i da bi ga ispunile trebaju promjenu svijesti u zemljama regije o tome šta donosi buduće članstvo u EU, kaže ambasadorica BiH u Češkoj Danka Savić:

"Mi često govorimo o integracijama kao ekonomskim integracijama u EU ali to je prvenstveno za moj pojam jedna mirovna ideja, jedna svijest koja je vladala nakon II svjetskog rata, da ljudi moraju zajedno surađivati i moraju zajedno raditi. Mislim da je preduvjet za to da proces bude uspješan razumijevanje elementarnih pojmova. Tek onda možemo da govorimo o drugim stvarima", naglašava ambasadorica BiH.

Najveći izazov koji stoji pred svim zemljama regije na putu demokratizacije a samim tim i članstva u EU je uspostavljanje vladavine prava i poštovanje i zaštita temeljnih prava. Hrvatskoj je na tom planu bilo teško u pregovorima, drugima će biti još teže. Ambasadorica Brdar kaže da improvizaciji nema mjesta:

"Mi smo u regiji veliki improvizatori i često mislimo da će neke stvari proći samo zato što smo ih ljepo upakirali, a u dijalogu sa Evropskom komisijom vi zapravo naučite da toga nema. Kada bi mi netko tražio da cijeli pristupni proces sažmem u jednu rječ, dozvolila bih si reći da je ta rječ – implementacija. Danas je sve u provedbi. Vi, zapravo, cijelo vrijeme morate imati jedan korektan track record onoga što ste učinili, ne onoga što ste obećali", naglašava hrvatska ambasadorica.

Tokom proteklih dvadeset godina zemlje nastale raspadom bivše države uspjele su da nauče da sarađuju na polju evropskih integracija. Da ta saradnja postaje sve bolja saglasna je i ambasadorica BiH Danka Savić:

"Mislim da smo tu postigli odlične rezultate i to me zaista raduje. Mislim da će to donijeti još puno dobrih stvari Mislim čak da smo tu uradili mnogo više nego što se tiče nekih drugih elemenata kao što je borbra protiv korupcije i sličnu. Tako da je to jedna dobra strana tog procesa evropskih integracija", zaključuje ambasadorica BiH.
XS
SM
MD
LG