Dostupni linkovi

Reforme u BiH: Godinu 2012. što prije zaboraviti


Zastava Bosne i Hercegovine
Zastava Bosne i Hercegovine
Godinu 2012., kada je riječ o reformama bh. države i onome što briselska administracija zove integracijski proces, najbolje bi bilo što prije zaboraviti.

Godina je počela optimistično - konačno je zemlja dobila vladu, predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, se našao u Briselu.

„Sa svoje osobne strane sam želio pokazati da ću ja kao predsjedatelj Vijeća ministara davati pozitivne impulse, da ću rješavati probeleme a ne ih projicirati, kako bi naša jedina domovina BiH konačno krenula naprijed", rekao je Bevanda.

Na majskom samitu u Čikagu, nade za ulazak u Akcioni program za punopravno članstvo vojnog saveza su se pokazale kao lažne.

"Prije dva dana nije tako izgledalo, s obzirom da objektivno nismo završili ono što se od nas očekivalo, a to je da Parlament BiH donse odluku o vojnoj imovini i da počne njeno knjiženje", izjavio je ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija.

Sredinom godine, Evropska policijska misija napušta BiH, ali ostaju obaveze.

"Kada je riječ o vladavini prava, ono što treba još uraditi je slično ispunjavanju mnogih drugih obaveza. Mora postojati istinsko političko opredjeljenje da se BiH kreće naprijed a naš savjet je - to bi btrebao biti pravac ka EU", rekao je šef policijske misije u BiH, Stefan Feller.

Tek što je izabran, novi predsjednik Srbije diže temperaturu u regionu izjavama da u Srebrenici nije bilo genocida. Na to reaguje Evropska komisija.

"EU snažno odbija bilo kakve pokušaje prepravljanja istorije. Masakr u Srebrenici je bio genocid, što je potvrđeno i od Haškog suda i Suda pravde. Zločini počinjeni u Srebrenici jula 1995. su bili zločini protiv čovječnosti", kaže glasnogovornica Evropske komisije, Pia Ahrenkilde Hansen.

Dugo se čekalo da BiH načini obećane korake naprijed.

Catherine Ashton
Catherine Ashton
„Ohrabrujemo bh. lidere da u konkretne akcije pretvore opredjeljenje prema evropskim integracijama. Početkom godine bio je dobar ternutaka kasnije političke poteškoće to ne smiju pokvariti", izjavila je visoka predstavnica EU Catherine Ashton.

Krajem juna - ohrabrenje u vidu novih obećanja izrečenih u dijalogu na visokom nivou.

„Mogu reći da mi se optimizam jednostavno vraća, budući da je sastanak bio vrlo uspješan. On je završio usaglašenim zaključcima i Mapom puta za BIH, gdje smo postigli jednoglasje: definirali sve ono što trebamo uraditi da bi se vratili na tračnice i da bi išli evropskim putem", kazao je Vjekoslav Bevanda.

U Briselu protesti bh. invalida.

"Vlasti u BiH nisu u stanju da riješe neke najživotnije probleme - osoba sa invaliditetom, položaja mladih, zapošljavanja, bijele kuge – njih intersuje samo njihov lični položaj i njihovi politički podobni igrači koji su zaposleni u administraciji i koji dobro žive. Nedavno je na jednoj od TV stanica prikazan čovjek u RS kojeg jedu pacovi. Naknada koju ima za invalidsnost u RS iznosi 40 KM, u Brčko Distriktu – 50 KM a u Federaciji 410 KM. Mi tu razliku ne možemo dozvoliti, odnosno tako niske naknade... kada uzmemo i ratne vojne invalide, kao i ljude koje u Zakonu nečasno zovu neratni invalidi, vidjećemo da je situacija katastrofalna", kaže predsjednik Udruženja invalida BiH, Zijo Arapčić.

Došla jesen, a obećano nije ispunjeno. Glasnogovornica Visoke predstavnice EU Maja Kocijančić je izjavila:

"Sa velikim razočarenjem Evropska komisija konstatuje da su politički lideri u BIH propustili prvi od rokova u Mapi puta za aplikaciju za članstvo BiH u EU. Do kraja avgusta je trebalo sačiniti prijedlog za primjenu prsude Evropskog suda za ljudska prava U PREDMETU Sejdić - Finci, i to nije ispopoštovano.“

Kako Hrvatska sredinom naredne godine ulazi u Evropsku uniju, tako se BiH mora pripremiti, a još uvijek nije. Nakon sastanka u Briselu ministara vanjskih poslova Hrvatske i BiH, šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je izjavila:

„Dozvolite da u postotcima izrazim koliko smo pitanja koja su bila na dnevnom redu a bilo ih je šest - uspjeli riješiti. To je 75 %.“

„Izgradnja mosta koji povezuje hrvatsko kopno je nešto o čemu, među nama postoji saglasnost, da se to može uraditi tako da se zadovolje interesi suvereniteta BIH, ono što nama pripada po međunarodnom pomorskom pravu , da jednog dana ne moramo tražiti derogaciju pravila EU ... da naši brodovi ne prolaze kroz more EU nego da plovila iz BIH budu direktno na otvorenom moru“, izjavio je Zlatko Lagumdžija.

Evropska komisija u oktobru objavljuje poražavajući izvještaj o napretku BiH - reforme na čekanju, progres prema evropskim strukturama zaustavljen. Krajem tog mjseca, Majke Srebrenice podnose tužbu Sudu u Strazburu protiv UN-a.

Munira Subašić
Munira Subašić
„Mi tražimo dvije stvari – prva da UN prizna odgovornost za ono što se desilo u Srebrenici a desilo se pod njihovom zaštitom, pod njihovom zastavom i pred njihovim očima. Drugo – tražimo odštetu. Našu djecu niko ne može vratiti ali naš život i našu patnju, našu bol neko treba da plati", rekla je predsjednica udruženja Majke Srebrenice, Munira Subašić.

Dok BiH čeka, ne čekaju tzv. lažni azilanti koji opsjedaju azilantske centre u Evropi, ugrožavajući tako teško stečeni bezvizni režim.

„Upozorenja iz Brisela možemo shvatiti možda čak i kao posljednja, budući da je poovo primjetno povećanje broja lažnih azilanata u SR Njemačkoj“, rekao je sekretar Ministarstva sigurnosti, Bakir Dautbašić.

Nadu budi svježi potpis na trgovinski sporazum Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom, u okviru procesa pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Sada članstvo u globalnoj organizaciji do kraja naredne godine izgleda kao realna opcija.

„Nadam se da ćemo BiH uskoro primiti u Svjetsku trgovinsku organizaciju, jer kada se potpiše Sporazum, kratak je put do članstva", navodi evropski komesar za trgovinu, Karel De Gucht.

„I ja sam optimista i uvjeren sam da će BiH 2013. Godine biti član Svjetske trgovinske organizacije", kaže ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

U međuvremenu, smjenjuju se evropska predsjedništva - nakon Kiprana dolaze Irci, koji se nadaju da će podržati proces proširenja.
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG