Dostupni linkovi

Završen prvi dan referenduma na severu Kosova


Glasanje na referendumu u selu Grabovac na severu Kosova, 14. februar 2012.
Glasanje na referendumu u selu Grabovac na severu Kosova, 14. februar 2012.
U četiri većinski srpske opštine na severu Kosova u utorak i sredu održava se referendum na kome oko 35.000 građana s pravom glasa može da se izjasni o odnosu prema institucijama Kosova. Referendumsko pitanje glasi: "Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo".

U tri opštine u kojima se oba dana održava referendum do zatvaranja biračkih u 19 časova glasalo 48 odsto upisanih građana.

Vlada Republike Kosova u saopštenju za novinare je izrazila duboko razočarenje i revolt zbog najnovijeg postupka Srbije u vezi sa organizovanjem i održavanjem referenduma.

"Ovaj ilegalan čin proizvešče ilegelan i neprihvatljiv rezultat, koji na direktan način krši državni suverenitet Republike Kosovo. Ovaj poslednji čin Srbije protiv Kosova, jasno pokazuje bolesne ambicije i teritorijalne pretenzije Srbije prema Kosovu", piše u saopštenju.

Vlada Kosova pozvala je međunarodnu zajednicu da vrši pritisak na Srbiju kako bi prestala sa ovakvim postupcima "koji na direktan način krše teritorijalni integritet međunarodno priznate države".

Ljubo Radović, predstavnik referendumske komisije zadužen za odnose sa medijima rekao je da je prvog dana na glasanje izašlo 11.019 birača.

U Mitrovici je glasalo 5.109 lica ili 50,23 odsto, u Zvečanu 3.198 ili 39,5 odsto, u Zubinom Potoku 2.712 ili 52,3 odsto, naveo je Radović i dodao da tokom glasanja
nije bilo problema i neregularnosti.

Radović je naveo da su biračka mesta zatvorena u 19 časova, da će ih tokom noći čuvati članovi glasačkih odbora i da će ponovo ujutro biti otvorena u 7 sati.

U najsevernijoj opštini Leposavić, gde se referendum održava samo 15. februara, na Dan državnosti Srbije, u sredu ujutro će biti otvorena 33 glasačka mesta.

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i prištinske vlasti, navodeći da on neće imati nikakve pravne posledice. Protiv referenduma su i zvaničnici iz Beograda jer smatraju da će pogoršati položaj Srbije i kosovskih Srba.

Prema rečima Ljubomira Radovića, za sada nema informacija da će Albanci učestvovati na referendumu, a iz tri sela (Žaži, Boljetinu i Lipi) u opštini Zvečan u kojima žive Albanci, poručeno je da ne žele da glasaju.

Dodao je da su glasačka mesta ista kao kada se održavaju izbori koje raspisuje Srbija.

"Očekujemo da će stepen izlaznosti biti manji od prvobitno pretpostavljenog i to je zbog realnih uslova koji na terenu postoje. Nećemo smatrati neuspehom ako ne bude postignut visok stepen izlaznosti", rekao je Radović.

On je istakao da posmatrači koje su pozvale izborne komisije nisu to prihvatili, ali da je moguće da referendum prate predstavnici Međunarodne krizne grupe.
Glasanje na referendumu u severnoj Mitrovici, 14. februar 2012.
Glasanje na referendumu u severnoj Mitrovici, 14. februar 2012.

"Glasanje se završava 15. februara u 19 časova, birački odbori će sačiniti zapisnike, a opštinske komisije će, prema očekivanjima, prve preliminarne rezultate imati tokom noći dok će konačni biti poznati 19. februara", rekao je Radović.

Predstavnik Srba sa severa Mitrovice Krstimir Pantić, izjavio je da će ubuduće jedino oružje Srba iz ove oblasti biti „olovka“.


„Očekujem da građani koji mnogo puta do sada shvataju ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, da preuzmu odgovornost za svoju sudbinu i sudbinu svojih porodica. I kako je sam datum održavanja referenduma istorijski, ja sam siguran da će i ovaj referendum biti istorijski jer će u mnogo čemu promeniti odnos međunarodne zajednice prema Kosovu i Metohiji. Bez obzira što se mnogi trude da pojasne kako ovaj referendum nema nikakav značaj i da ga niko neće priznati, rezultate ovog referenduma niko neće moći da ignoriše. Ovaj referendum uputiće jasnu poruku i kosovskim Albancima i međunarodnoj zajednici a i jednom delu političara u Beogradu koji bi da se što pre reše Kosova i Metohije“, kazao je Pantić.

A šta o referendumu misle građani sa severa Kosova poslušajte u anketi:

XS
SM
MD
LG