Dostupni linkovi

Rebalans budžeta novi ispit za vladajuću koaliciju u Crnoj Gori


Milo Đukanović
Milo Đukanović
Da li je izjava premijera Mila Đukanovića da Vlada ne odustaje od predloženog rebalansa budžeta, poručujući Skupštini da izglasa nepovjerenje izvršnoj vlasti ako je nezadovoljna, novi prst u oko manjem koalicionom partneru SDP, koji najavljuje da neće dozvoliti da građani plaćaju dug Rusa u Kombinatu aluminijuma Podgorica?

Da li je rebalans nova tačka mogućeg raskola unutar vladajuće većine u Crnoj Gori ili će kao i do sada sve u posljednjem trenutku biti riješeno na način da na koncu građani ipak plate glavni ceh najvećeg privatizacionog promašaja ove vlasti.

“Zadatak vlade je da predloži najbolje rješenje, a obaveza parlamenta je da o tome sudi u dijelu svojih nadležnosti i tada kada je nezadovoljan radom vlade da joj izglasa nepovjerenje”.

Nakon ove izjave premijera Đukanovića stvari su postale vrlo jasne. Po principu 'uzmi ili ostavi' lopticu je prebacio u dvorište manjeg koalicionog partnera SDP.

Opozicija i SDP su najavili da neće podržati izmjene budžeta kojima Vlada namjerava da iz državnog budžeta, dakle od novca poreskih obveznika, odnosno građana Crne Gore, plati Elektroprivredi 61 milion eura duga Kombinata aluminijuma KAP, te da se dodatno zaduži 102 miliona eura za garancije.

Poslanik SDP-a Damir Šehović kaže za TV CG da je kompromis oko rebalnsa moguć samo ako taj dug ne padne na građane

,,SDP neće podržati rebalans budžeta u formi u kojoj je on predložen budući da podrazumijeva da građani Crne Gore treba da plate fakturu za struju od 61 miliona eura koju nam je CEAC ispostavio. Drugi razlog je taj što takođe smatramo da poreski obveznici u Crnoj Gori ne trebaju da ispaštaju zbog činjenice što su se pojedinci iz EP CG upustili u rizičnu avanturu i isporučivali struju potrošaču za kojeg su unaprijed znali da neće platiti tu struju“.

Prijedlog rebalansa budžeta usvojen je prije nekoliko dana većinom glasova ministara, uz tri uzdržana ministra iz Socijaldemokratske partije SDP.

I sam ministar finansija Radoje Žugić je nakon sjednice Vlade rekao da nije siguran da li će rebalans dobiti podršku u Skupštini, budući da su ministri iz redova Socijaldemokratske partije bili uzdržani.

U opoziciji smatraju da je Đukanović izveo stvari na čistac kada je priča o rebalansu u pitanju. Nebojša Medojević kaže za naš program da je sada na potezu SDP da pokaže da li je zaista za to da konačno bude zaustavljen pad Crne Gore u bankrotstvo. Mnogo toga, kaže Medojević zavisiće od ličnih odnosa lidera DPS i SDP.

„U svakom slučaju radi se o jednoj iracionalnoj vezi koja skupo košta građane Crne Gore i na kraju krajeva i samu SDP kao političku organizaciju koja sada ulazi u zonu da u stvari bude kao saučesnik – veći krivac od DPS i Đukanovića. To su, međutim, stvari koje su unutar partijske ali i ulaze u zonu ličnih relacija i to je vrlo teško sada analizirati i odgonetnuti šta se tu dešava. Ono što je jasno da su posljedice ovakve odluke SDP-a ogromne, da mi svakoga dana plaćamo ogromne račune, da ulazimo u ono što je najopasnije – spontanu tranziciju, bez ikakve kontrole, upravljanja i logike i to može rezultirati bankrotom zemlje“.

Da li je Đukanovićev poziv da mu poslanici u parlamentu izglasaju nepovjerenje ukoliko smatraju da vladin prijedlog rebalansa nije dobar, pokazatelj da se on i dalje osjeća dovoljno moćno da očekuje da SDP na kraju ipak neće praviti problem prilikom izglasavanja takve odluke

Neđeljko Rudović
Neđeljko Rudović
Urednik u dnevniku „Vijesti“ Neđeljko Rudović kaže:

Ili gospodin Đukanović ima nešto što javnost ne zna, kada je u pitanju stav SDP ili računa možda da će neko iz opozicije da glasa za rebalans budžeta. Prije će se, po meni desiti da DPS i SDP nađu neki kompromis u vezi rebalansa koji će značiti njegovo usvajanje ali će moguće javnosti biti predstavljeno da taj novac koji treba da rebalans obezbijedi ide za neke druge projekte“.

SDP i DPS ipak neće dozvoliti da ne dođe do usvajanja rebalansa, tvrdi Rudović jer bi to, kako kaže ugrozilo aktuelnu vlast.

„Suštinski, ako ne i formalno, ali suštinski to znači da vlada više ne postoji. A ako vlada više ne postoji onda se postavlja pitnje sa kim će i da li će SDP pokušati da se politički približi. U toj situaciji to bi značilo da SDP ima političku alternativu, mada je oni još nemaju. No, u nekoj perspektivi mislim da ni to neće biti nemoguće“, zaključuje Rudović.
XS
SM
MD
LG