Dostupni linkovi

Da li je Dodik izgubio saveznika


Milorad Dodik i Boris Tadić
Milorad Dodik i Boris Tadić
Ishod drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji predstavlja političku volju građana te zemlje, zajednička je ocjena političara u Sarajevu. Ne očekuju da će pobjeda Tomislava Nikolića radikalizirati politiku u regionu, a samim tim ni odnos Srbije prema Bosni i Hercegovini.

S druge strane, opozicija u Republici Srpskoj zadovoljna je Nikolićevom pobjedom, a od predsjednika tog entiteta sada očekuju da se izvini zbog direktne podrške Borisu Tadiću tokom predizborne kampanje u Srbiji.

Bosna i Hercegovina treba da poštuje političku volju građana Srbije i da sa novim predsjednikom sarađuje u pravcu dobrosusjedskih odnosa i na rješavanju problema koje postoje između dvije države, kaže predsjednik SDA Sulejman Tihić. Značajnu ulogu u odnosima dvije zemlje imaće i novi sastav Vlade Srbije.

„Smatram da gospodin Nikolić kada bude preuzeo dužnost, kao i mnogi drugi političari u odnosu na izbornu kampanju i retoriku moraće se ponašati drugačije i realnije. Ja inače nisam posebno zapazio neke teške riječi gospodina Nikolića kad su u pitanju BiH i odnosi sa BiH“, kazao je Tihić.

Potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović podsjeća da ovakav ishod predsjedničkih izbora u Srbiji komplikuje prije svega političku scenu u toj zemlji.

„Očekujem da novi predsjednik Srbije uvažava suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet BiH i da se ne miješa u unutrašnje stvari države BiH“, izjavio je Bećirović.

Na pitanje da li nakon Nikolićevog izbora očekuje radikalizaciju odnosa u regiji, Bećirović odgovara:

„Ne želim prognozirati kako će se razvijati stvari u budućnosti. Tomislav Nikolić, mogli bismo reći metaforički, je politički vuk koji jeste promijenio dlaku, i to je vidljivo, a da li je promijenio i ćud - to ćemo tek da vidimo.“

Ne očekuju se dramatične promjene

Iako je tokom predizborne kampanje podržavao Borisa Tadića, prvi iz BiH pobjedu je javno putem medija Tomislavu Nikoliću čestitao predsjednik RS Milorad Dodik:

„Čestitam gospodinu Nikoliću na pobjedi. Za nas je veoma važno bilo da izbori u Srbiji proteknu fer, u jednoj dobroj i poštenoj atmosferi - i nesumnjivo je de se to i desilo i protivkandidat gospodin Tadić je to nesumnjivo potvrdio.“

Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Pobjeda Tomislava Nikilića, prema mišljenju predsjednika Partije demokratskog progresa Mladena Ivanića, rezultat je nezadovoljstva građana Srbije vladavinom Borisa Tadića.

„Činjenica je da je Tadić dugo na vlasti i da je u sebi koncentrisao svu moguću vlast. Očito da Srbija nije željela da jednom čovjeku da toliku vlast i da je to ključni razlog zašto je on izgubio ove izbore“, napominje Ivanić.

Ivanić dodaje da je ovakvim ishodom predsjedničkih izbora u Srbiji, pored Tadića, gubitnik i Milorad Dodik. Koncept koncentracije vlasti u jednim rukama poražen je u Srbiji, a mislim da će takav koncept doživjeti poraz i u RS, dodaje on.

„Ne očekujem nikakve posebne i dramatične promjene što se tiče odnosa u regiji. Mislim da će promjene biti daleko veće unutar Srbije. Mislim da će Nikolić truditi se da bude vrlo dobar u regionalnoj saradnji, a da će najveći problem u saradnji sa njim vjerovatno imati Dodik zbog uloge koju je imao u kampanji protiv njega“, ocjenjuje Ivanić.

Da će se nešto bitnije promijeniti u regionalnoj politici ne očekuje ni predsjednik SDS-a Mladen Bosić. A predsjedniku RS savjetuje da se izvini zbog podrške koju je tokom predizborne kampanje dao Borisu Tadiću.

„Predlažemo Dodiku da se izvini novoizabranom predsjedniku Srbije za svoje učešće u prethodnoj kampanji. To bi bilo najmanje što može uraditi da bi na neki način otvorio put za normalnu saradnju. Nadam se da će odnosi između Srbije i RS preći na viši nivo, da neće biti više deklarativni zagrljaji i slikanje pred kamerama, nego da će biti razvoj specijalnih, paralelnih veza koje imaju RS i Srbija", smatra Bosić.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić očekuje da će Srbija i sa novim predsjednikom nastaviti evropskim putem i putem dobrosusjedskim odnosima:

„A to podrazumijeva međusobno uvažavanje, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i spremnost ka rješavanju i spornih pitanja koja postoje uvijek, posebice između susjeda", zaključuje Ljubić.
XS
SM
MD
LG