Dostupni linkovi

BiH i Srbija nakon pobjede Vučića: Iste osnove, druge pozicije


Aleksandar Vučić je u funkciji premijera nekoliko puta posjetio Sarajevo; na fotografiji sa presjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, novembar 2015.
Aleksandar Vučić je u funkciji premijera nekoliko puta posjetio Sarajevo; na fotografiji sa presjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, novembar 2015.

Političari i analitičari u Bosni i Hercegovini su istog mišljenja - da se ništa bitnije neće promijeniti u odnosima Srbije prema BiH, nakon što Aleksandar Vučić pređe iz premijerske u predsjedničku fotelju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pobjedu Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji ocjenjuje kao znak stabilnosti u regionu.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina će sada imati "više nego jasno partnera, ukoliko želi da ima normalne odnose sa Beogradom".

"Do sada je o tome bilo puno formalne priče, a suštinskih poteza nije bilo. Ja prije svega mislim da o tome treba da se izjasni bošnjačka politička scena, jer je to do sada bio problem, prije svega, zbog bošnjačke političke scene. Lideri iz bošnjačkog naroda konačno moraju znati šta hoće u narednih pet godina. Da li hoće normalnu saradnju ili će i dalje samo da se otvaraju sukobi i ko god da dođe nije dovoljno dobar. Ja se zaista nadam da će se ući u fazu normalnih odnosa", poručio je Ivanić.

I lider Narodne demokratske partije (NDP) Dragan Čavić vjeruje kako se postojeća Vučićeva politika neće promijeniti prema Bosni i Hercegovini.

"Ne vidim da će doći do bilo kakve promjene i političkog zaokreta. Na istim osnovama stvari će se nastaviti, samo na drugim pozicijama", kaže Čavić.

Težište ide za ličnošću

Profesor na banjalučkom Filozofskom fakultetu Ivan Šijaković ocjenjuje da će Vučić i dalje imati stvarnu moć u Srbiji, uprkos činjenici kako predsjedničke ovlasti ni izbliza nisu jake kao one premijerske. Šijaković vjeruje i da će Aleksandar Vučić u narednih nekoliko mjeseci početi sa promjenom Ustava Srbije da bi uveo predsjednički, umjesto parlamentarnog sistema, kako bi sebi obezbijedio deset ili više godina potpune vlasti.

Ivan Šijaković: Vučić će biti prisutniji u BiH
Ivan Šijaković: Vučić će biti prisutniji u BiH


"To formalno što imamo na Balkanu, podela na predsedničke i parlamentarne snage, nije u praksi takva. Težište ide za ličnošću. Tamo gde je Milo Đukanović, tamo je vlast, tamo gde je Milorad Dodik, tamo je vlast, tamo gde je Aleksandar Vučić, tamo je vlast. On ima strategiju, a to je strategija stalnog prisustva i stalne priče, gde vi stalno nekoga morate da ubeđujete, da se sa nekim borite, da stvarate protivnike i tamo gde ih nema i sl", komentariše Šijaković.

Zbog toga će, smatra Šijaković, "Vučić biti mnogo više prisutan i kada je reč o Bosni i Hercegovini, pogotovo što je Dodik uspeo da mu se približi, bez obzira na velike razlike ranije".

"On će biti čovek koji će češće dolaziti u Sarajevo i koji će češće primati druge predstavnike iz Bosne i Hercegovine. Mislim da je to strategija koju on poštuje, a ona potiče od Angele Merkel da on, koji je proglašen vodećim liderom na Zapadnom Balkanu, mora da podnosi najviše tereta i bude mirotvorac, iako njegova politička hipoteka nije zgodna za tako nešto", kaže profesor Šijaković.

Za razliku od Šijakovićevog jasnog stava o budućoj predsjedničkoj vladavini Aleksandra Vučića, sociolog Esad Bajtal kaže da nije siguran koju politiku će Vučić voditi u narednom periodu.

"Ukoliko bude vodio proevropsku politiku, na koju je osuđen ekonomskim i privrednim prilikama u Srbiji, u tom slučaju bi se pod vodstvom EU, političko vodstvo Aleksandra Vučića moglo mijenjati u boljem i pozitivnom pravcu prema Bosni i Hercegovini", navodi Bajtal.

Međutim, ukoliko Vučić, kaže Bajtal "ostane na svojim starim pozicijama, velikodržavnim pozicijama srpske poltiike koja traje već 25 godina, tada se stvari neće mijenjati i sve će ostati u ravni licemjerja".

"Fino će se pričati o Bosni i Herecegovini, o potrebi dobrosusjedskih odnosa, i sve će biti deklarativno u redu, a iznutra će se stvari odvijati onako kako se odvijaju. U tom slučaju, Milorad Dodik, kao eksponent velikodržavne i velikosrpske politike, i dalje će sve raditi na disfunkcionalizaciji ove zemlje i na pokušaju njenog razbijanja, secesije i njenog pripajanja Srbiji", zaključuje Bajtal.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG