Dostupni linkovi

Reakcija na Amfilohijevo poređenje NATO sa Hitlerom: Zloupotreba crkve


Amfilohije Radović
Amfilohije Radović

Mitropolit Crnogorsko Primorski SPC Amfilohije nedavno je izjavio da je NATO nastavljač Hitlerovog djela i „ glavni kuvar pokolja u Iraku i Siriji“, a predstavnike crnogorske vlasti optužio da su lažni antifašisti koji po svaku cijenu žele da Crnu Goru uvedu u Alijansu. Prvi put od kada mitropolit SPC komentariše političke procese u Crnoj Gori reagovao je neko od visokih predstavnika Vlade –šef diplomatije Igor Lukšić.

Šta je Lukšić poručio Amfilohiju, a kako su cijelu situaciju komentarisale pojedine političke partije?

Nakon poznatih javnih istupa i izjava o odnosu aktuelne crnogorske vlasti prema Mitropoliji SPC u Crnoj Gori, o negiranju crnogorske nacije,jezika i crkve, negativnih istupa i govora mržnje upućenih prema LGBT populaciji, mitropolit Amfilohije je u posljednjem nastupu pred vjernicima napao namjeru Crne Gore da postane članica NATO.

Kako je prenio dnevnik Dan, u besjedi u crkvi Sveta nedjelje u Jošici, u Kamenarima, Amfilohije je između ostalog kazao da NATO slijedi Hitlerovo djelo a crnogorski glavari slijede takvu, kako je kazao bratoubilačku ideologiju:

Ovi ovdje naši glavari kažu da bez NATO-a nema budućnosti. To je bezbjednost u mišolovci koja pretvara Crnu Goru u šraf, u militantni sistem svjetskog poretka. NATO je nastavio djelo Hitlera. Ovi kod nas u Crnoj Gori kažu da su nosioci antifašizma, a da su nosioci antifašizma, prepoznali bi u čemu je spas naroda i država, pa ne bi išli za onim koji nastavljaju fašističko-nacističko boljševičko bratoubilačko dijelo i u Evropi i u Aziji“, poručio je Amfilohije.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić ocijenio je da najnovije izjave mitropolita SPC u Crnoj Gori o NATO-u predstavljaju miješanje bez presedana, te da Amfilohije zloupotrebljava crkvu kako bi kompromitovao crnogorsku državnu politiku.

„To je miješanje bez presedana i ovog puta najneprikladnija izjava mitropolita Amfilohija. On ne samo da manipuliše izjavama već i zloupotrebljava crkvu kako bi kompromitovao crnogorsku državnu politiku“, poručio je Lukšić iz Bara gdje je održan panel "NATO politika otvorenih vrata-slučaj Crne Gore“

Oštra kritika šefa diplomatije na račun Mitropolita Amfilohija prva je sa tako visokog nivoa ikada upućena na njegov račun a povodom izjava koje na razne teme već duže vrijeme daje u javnosti.

Ustavno je načelo da se crkva bavi crkvenim a država državnim pitanjima ali Mitropolit Amfilohije kao i svaki drugi građanin ima pravo na svoj stav i mišljenje pa i kada su NATO integracije u pitanju , smatra funkcioner Demosa Goran Danilović:

„Ne ulazim u to ko je odabrao i kakve riječi i ne pada mi na pamet da budem bilo čiji advokat ali suštinsko je pravo svakoga pojedinca u Crnoj Gori da saopšti svoj stav ne samo o NATO nego i o drugim pitanjima i drugim procesima. To pravo mu garantuje Ustav. Sloboda izražavanja je apsolutna i ne vidim da je ovdje i jedno ustavno načelo prekršeno.“

Crkva bi trebalo da se bavi crkvenim pitanjima a ne pitanjima koja su usko politička i tiču se državne strategije Crne Gore kao i njenih ciljeva, u ovom slučaju integracija u NATO, kaže za naš program funkcioner Pozitivne Srđan Perić:

„Svaki vjernik apsolutno ima pravo na ispoljavanje svoje vjere u skladu sa svojim uvjerenjima ali ne smijem doći u poziciju da remetimo nešto što se zove odvojenost vjerskih institucija od države. Bez obzira iz kojeg god vjerskog tabora dolaze poruke koje znače uplitanje u državne stvari i pitanja to nije dobro niti za te vjerske ustanove ali ni za državu Crnu Goru.“

Svojevrsnu seriju izjava o NATO Mitropolit Amfilohije je nedavno nastavio i u pivskom selu Miloševići kod Plužina gdje je između ostalog kazao i da je NATO u Iraku i Siriji glavni kuvar pokolja, kao što je bio i na Balkanu.

Komentarišući tu izjavu ministarka vanjskih poslova Vesna Pusić koja je takođe učestvovala na panelu "NATO politika otvorenih vrata-slučaj Crne Gore“ ocijenila je da ako ima onog ko je suprotstavljen nacifašizmu to je NATO.

„Što se tiče kuhara pokolja, NATO je omogućio odlazak kuhara pokolja u Hag. Da nije bilo te intervencije kuhar pokolja bi vjerovatno zakuhao nešto i na ovim prostorima i nešto u Crnoj Gori ako bi vam palo na pamet da budete neovisni“, kazala je Pusićeva.

XS
SM
MD
LG