Dostupni linkovi

Kako su pripadnici Specijalne policije RS ukrali 600.000 maraka


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Samo nekoliko mjeseci nakon što su, kao u nekom akcionom filmu, naoružani pljačkaši pod prijetnjom projektilom iz raketnog bacača "zolja" oteli više od 600.000 maraka Unicredit banke iz blindiranog kombija u vlasništvu "Sector security" na autoputu Banjaluka – Gradiška, ispostavilo se da su tu akciju izveli policajci. Pri tome ne bilo kakvi, već pripadnici Specijalne jedinice Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova tog bh. entiteta, Dragan Lukač, saopštio je kako je pljačka razotkrivena do najsitnijeg detalja, te da je uhapšeno sedam osoba, od kojih su pet pripadnici Specijalne policije RS.

On je naveo da je riječ o pripadnicima Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske čiji su inicijali M.V. /33/, P.G. /28/, P.A. /29/, I.Ž. /27/, J.G. /25/, te B.O. /32/ suvlasnik auto-kuće plac za prodaju vozila "Kvatro" i K.D. /30/ zaposlen u Agenciji "Sektor sekjuriti".

Prema nezvaničnim podacima, u srijedu su uhapšeni Vladan Malić, Goran Paraš, Željko Inđić, Goran Januz i Milan Balać iz specijalne jedinice policije Republike Srpske.

U četvrtak uveče uhapšen je i Danijel Kuzmić, radnik zaštitarske agencije "Sector Security" koji je sarađivao u pljački kao dojavljivač.

"Slučajevi poput ovog će i u budućnosti biti sankcionisani. Na taj način MUP čisti svoje redove od kriminalaca i onih koji su, zloupotrebljajući ovlaštenja, uniformu i policijsku značku, odlučili da se bave kriminalom", poručio je Lukač dodavši da su uhapšeni predati u dalju nadležnost Specijalnom tužilaštvu RS, s kojim je policija rasvijetlila to krivično djelo.

(Specijalci MUP-a RS u pljački, atv/Youtube)


Šef Odjeljenja Specijalnog tužilaštva Republike Srpske za istrage i bezbjednost, Darko Ilić, rekao je da je protiv pet osumnjičenih predložen pritvora, dok će preostaloj dvojici biti omogućeno da se brane sa slobode.

"U potpunosti smo rasvijetlili ovo krivično djelo. Nemamo nepoznanica u vezi izvršenja ovog krivičnog djela, do načina kako je planirano i izvršeno djelo, do samih dokaza. Pronašli smo gotovo sve, danas smo na rejonu Kozare pronašli i zakopano oružje kojim je izvršeno krivično djelo. Radi se o njihovom oružju, a ne o opremi MUP-a RS", podvukao je Ilić.

Ilić je istakao i da su od osumnjičenih pronađene i određene količine novca, te da su im oduzeti i automobili visoke srednje klase koje su kupili ukradenim novcem.

Prema tvrdnji ministra Lukača, informacija o mogućim počiniocima potekla je upravo od kolega iz Specijalne jedinice. Mediji su, pozivajući se na policijske izvore, navodili da je osumnjičene odao i prilično luksuzan život, koji nije u skladu sa primanjima.

Kritičari upozoravaju da je i ovaj posljednji slučaj dodatno uzdrmao povjerenje u policijske strukture. Direktorka Helsinškog parlamenta građana Banjaluka Dragana Dardić, kaže da bi odgovornost trebao da snosi i sam ministar Lukač, te uz njega i njegov kum, komandant specijalne jedinice Dragan Ribić, jer su pljačkaši koji su pripadnici najelitnije policijske jedinice, nanijeli ozbiljnu ljagu policiji RS.

"I ovaj posljednji slučaj zapravo pokazuje da su korupcija, nepotizam i krimal i dalje itekako prisutni u redovima policije, tako da, u najblažem slučaju, jedan od njih dvojice bi morao da podnese ostavku. Potrebno je provesti ozbiljne, dubinske reforme u policijskim strukturama kako bi se one približile građanima i povećalo povjerenje u taj sistem", rekla je Dardićeva.

Ministar Lukač rekao je da ne bježi od ostavke.

"Što se tiče moje ostavke, ona je na raspolaganju svaki dan onome ko me je postavio na ovo mjesto. Tako će biti i ubuduće. Što se tiče odgovornosti za učinjena krivična djela pripadnika MUP-a, odgovornost snosi onaj ko je učinilac krivičnog djela, niko drugi. Svi oni kad su došli u Ministarstvo kao mladi momci, nisu imali nijednog prekršaja. Zašto su oni shvatili u međuvremenu da mogu da iskoriste uniformu i značku da pribave sebi neku materijalnu korist vršenjem krivičnih djela, to samo oni znaju", istakao je Lukač.

Dragan Lukač je potvrdio i da je jedan od uhapšenih pripadnika Specijalne policije učestvovao u osiguranju premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici 11. jula 2015.

Dodajući da je on i direktno bio uključen u "spašavanje Vučića prilikom tadašnjih dešavanja u Potočarima".

Takođe, u Specijalnom tužilaštvu potvrdili su i medijske napise da se ispituje mogućnost da su neki od uhapšenih umiješani i u neka druga krivična djela.

Pljačka više od 600.000 maraka izvedena je 22. septembra 2015. godine na autoputu od Banjaluke prema Gradišci u nedaleko od mjesta Cerovljani.

U pucnjavi, u kojoj su korištene i automatske puške, ranjen je radnik "Sector Security" Đurađ Bajić.

Razbojnici su tada ukrali nešto više od 600.000 maraka, a radi se o novcu iz "Unicredit banke" koji je trebalo da bude transportovan u centralu u Zagrebu.

Automobil "audi A6", koji je korišten u pljački, pronađen je nakon dva dana sakriven u šumarku, u zaseoku Baraji, nedaleko od mjesta na kojem se razbojništvo i dogodilo.

XS
SM
MD
LG