Dostupni linkovi

Razotkriti aktere šverca 250 kg kokaina


Ilustracija
Ilustracija
Crnogorski carinici su u četvrtak u barskoj luci, u kontejneru sa bananama, otkrili 250 kilograma kokaina, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na više od 12 i po miliona eura. Sada se postavlja pitanje - da li će biti ispunjena očekivanja ukupne javnosti da se razotkriju svi akteri ovog slučaja i njegov sudski epilog.

Kontejnerska pošiljka sa bananama, u kojoj je nađena, za Crnu Goru rekordna količina droge, krenula je iz Ekvadora, italijanskim brodom, a kao primalac je naznačena Rrapo Company, izvjesnog Nazike Rrapaja iz Albanije.

Kontejner sa kokainom je, navodno, trebalo da iz Bara nastavi put kopnom do Albanije, ali prema nezvaničnim informacijama, Policija i Tužilaštvo sada provjeravaju da li je kokain uopšte trebalo da nastavi ka Albaniji ili je krajnje odredište ipak bila Crna Gora.

Paralelno se, preko Interpola, traže i podaci kako je tovar stigao do italijanske luke Gioia Tauro, kao i gdje je sve u međuvremenu vršen pretovar.

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista i član skupštinskog Odbora za bezbjednost Obrad Mišo Stanišić je uvjeren da će akteri ove afere biti procesuirani i da će slučaj imati sudski epilog.

“Mislim da jet a akcija potvrdila da u Crnoj Gori postoji snažna politička volja za borbu protiv korupcije iorganizovanog kriminala. Akcija Uprave carina Crne Gore je dokaz za sve to i vjerujem da će svakoga dana sve manje prostora kriminalci i organizovane kriminalne grupe i krijumčari dorge i narkotika imati da to rade u Crnoj Gori i preko Crne Gore. Očekujem da će se sve završiti sudskim epilogom i čuli smo od predstavnika uprave i predstavnika policije da će sve radnje biti provedene I da će vinovnici i krijumčari ove ogromne količine kokaina biti privedeni pravdi”, konstatuje Stanišić.

Kokainski tovar je krenuo iz Ekvadora, navodno ka Albaniji, međutim, za špediterske poslove je angažovana firma Interlog iz Bara. Mediji već akcentuju činjenicu da je direktor Interloga Nele Vitić koja je oktobra 2004. godine svjedočila na suđenju Vuksanu Cemoviću, osuđenom za šverc kokaina iz Venecuele u Crnu Goru, Srbiju i dalje.

Policije Italije i Srbije su tada zaplijenile skoro 200 kilograma kokaina koji je iz Južne Amerike, preko Luke Bar, išao ka Novom Sadu. Osumnjičeni za taj šverc su pronađeni u Crnoj Gori, a nakon višegodišnjeg odugovlačenja, Vuksan Cemović je osuđen na četiri godine zatvora i to zbog šverca svega 213 grama kokaina, što je hiljadu puta manje od onoga što su policije susjednih zemalja zaplijenile.

"Ova zapljena 250 kilograma kokaina će imati smisla tek ako akteri tog kriminalnog lanca, od organizatora do prenosilaca droge, budu procesuirani", kaže funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije i članica skupštinskog Odbora za bezbjednost Snežana Jonica.

“Sa druge strane, ne mogu a da ne naglasim da sa druge strane da tih 250 kilograma moraju biti uništeni na teritoriji Crne Gore da ne bi bilo onih priča ili mogućih informacija da zaplijenjena droga negdje na neki način nastavlja put. Na taj način bi se pokazala ozbiljna volja da se svi akteri koji se bave ovim poslom zaista zaustave, procesuiraju i da se i policija i tužilaštvo uključe i odrade svoj dio posla kako je to Uprava carina uradila. Ono na čemu ćemo svakako insistirati zbog toga što ovo nije bezazlen slučaj jeste dakle to da i tužilaštvo i policija svoj posao maksimalno odrade. Ukazaćemo na činjenicu da upravo oni koji su upozoravali na tu opasnost od šverca kokaina, heroina I marihuana, a to su predstavnici policije sada svojim djelovanjem pokažu da su spremni da otklone tu opasnost i spriječe njeno dalje širenje"
, kaže Snežana Jonica.
XS
SM
MD
LG