Dostupni linkovi

Razmirice u DS-u zbog politike "i Evropa i Kosovo"


Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić
Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić
Iako je politika “I Kosovo i Evropska unija”, doživela debakl odbijanjem evropske kandidature Srbiji, Boris Tadić, predsednik države i Demokratske stranke, čovek koji je skoncentrisao svu moć u svojim rukama, niti smatra da je treba menjati niti da treba podneti račun građanima za njen poraz.

Iako prvaci Tadićeve Demokratske stranke, nosećeg stuba vladajuće koalicije, neće priznati da su u 9. decembra u Briselu doživeli nockout, nego će, naprotiv, tvrditi da je Srbija ispunila sve uslove za kandidaturu, a da je Brisel u hodu dodavao nove uslove, tražeći i priznanje Kosova, u stranci su, ipak, pale optužbe zbog neuspele evropsko-kosovske politike.

Dragan Đilas, zamenik predsednika Demokratske stranke i gradonačelnik Beograda, na zatvorenoj sednici Glavnog odbora DS, kao glavnog krivca označio je ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića i zatražio da ili podnese neopozivu ostavku ili bude smenjen zbog za kraha Srbije naputu ka EU.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade zadužen za evrointegracije, koji je sam podneo ostavku jer je taj čin ranije i najavio ako Srbija u decembru ne dobije
Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije
Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije
kandidaturu za EU, prema Đilasovim rečima, nije kriv, nego cenu treba da plati Jeremić.

Tadić je, prema medijskim izveštajima, u najboljem komunističkom maniru, brzo prekinuo unutarstranačke obračune, koje nije video kao uputne, “pogotovu sada pred izbore”, ali među nekoliko ministara koje je pohvalio nije bilo Vuka Jeremića.

Rekao je, međutim, da je kosovska politika iza koje stoji Demokratska stranka - jedina moguća.

A Dušan Petrović, ministar poljoprivrede i najmoćniji Tadićev čovek u stranci, demantovao je da postoje sukobi u Demokratskoj stranci.

“Ne postoji nikakav sukob u Demokratskoj stranci. Demokratska stranka ima Glavni odbor, ima Predsedništvo, ljudi iznose svoje stavove i nije moguće da svi koji su u tim organima misle na isti način, ali odluke se donose na jednostavan način – većinom glasova”, rekao je Petrović.

Fantomska bol za Kosovom

Iz redova vrha mlađeg koalicionog partnera na buru u Demokratskoj stranci odmahnuli su rukom. Ivica Dačić, zamenik premijera i ministar policije, koji, kao, uostalom, i sam Boris Tadić, uprskos demantijima iz Brisela, i dalje tvrdi da za kandidaturu Evropska unija od Srbije zahteva priznanje Kosova, kaže da njegova Socijalistička partija Srbije nema zamerke na rad šefa diplomatije i da su prozivke na Jeremićev račun unutrašnja stvar DS-a.

Vladajuća koalicja je htela da zadrži i jare i pare, odnosno, i Evropsku uniju i Kosovo, ali je sada jasno da to Brisel ne prihvata, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa sociolog i istraživač javnog mnenja Srećko Mihajlović.

“Ona se uzdala u to da će to, ipak, nekako proći u Evropi. To može da prođe u Srbiji, ali u Evropi očigledno ne može i kad-tad će to morati da se reši na jedan drukčiji način od ovog prilično ilizionostičkog nastojanja da se zadrže neke aspiracije prema Kosovu, a da se istovremeno uđe u Evropsku uniju”, kaže Mihajlović.

Na opasku da niko vladajuću koaliciju i predsednika Tadića niko ne poziva na odgovornost zbog fijaska evropske, odnosno, kosovske politike, Mihajlović
naglašava da u Srbiji nema nijednog relevantnog dela društva koji bi vladajuću klasu pozvao na odgovornost za propast iluzionističke politike “I Evropa i Kosovo”.

“Nema ko da postavi pitanje odgovornosti. Očekivati to od građana je iluzorno zato što oni još nisu postali građani. Oni su još uvek deo jednog nacionalnog bića koje Kosovu pristupa kao suštini svog nacionalnog bića. Dakle, poenta je u tome da nema nijednog relevantnog dela ovog društva koje bi moglo da postavi pitanje odgovornosti. Opozicija, ovakva kakvu imamo, većim delom je za zaoštravanje pitanja Kosova, a ne za njegovo rešavanje.
Srbija već decenijama oseća fantomsku bol za Kosovom, kao kad čovek oseća bol za izgubljenom nogom. Njega to zaista boli, ali noge nema – i to je ta činjenica koju, eto, retko ko u nas hoće da shvati”, ocenjuje Srećko Mihajlović.
XS
SM
MD
LG