Dostupni linkovi

Razmirice među talibanima oko novog vođe


Molitva za Mulu Omara u Pakistanu
Molitva za Mulu Omara u Pakistanu

Visoki zvaničnik talibana podneo je ostavku u trenutku kada se rasplamsavaju sukobi oko izbora novog lidera ovog radikalnog pokreta, nakon smrti dugogodišnjeg vođe Mule Omara.

Sajed Mohamed Tajab Aga je saopštio u utorak da podnosi ostavku na mesto direktora političkog ureda talibana u katarskoj prestonici Doha, koji je tamo formiran kako bi se olakšali pregovori sa Vladom Avganistana.

Aga smatra da je odluka da se drži u tajnosti smrt lidera ovog pokreta Mula Mohameda Omara od 2013. godine “istorijska greška”. Vest da je Omar preminuo pre dve godine objavljena je tek prošle sedmice.

Istovremeno, saopštenje sedmočlanog Saveta talibana da će Omarov dugogodišnji zamenik Mula Mohamed Akhtar Mansur preuzeti lidersku funkciju, razgnevila je mnoge visoke talibanske zvaničnike. I Omarov brat se protivi izboru Mansura, zahtevajući da se o novom lideru izjasni mnogo širi krug pripadnika ovog pokreta.

Oni optužuju Mansura za prikrivanje Omarove smrti. Takođe, oni se protive izboru novog lidera u inostranstvu s obzirom da je saopštenje Saveta talibana o novom lideru objavljeno u njegovom sedištu, pakistanskom gradu Kveti.

“Izbor lidera talibana izvan zemlje od ljudi koji žive u inostranstvu takođe je velika istorijska greška”, saopštio je Aga.

On je istakao da praksa izbora prethodnih vođa talibana izvan Avganistana seže još u vreme sovjetske invazije, što je imao veoma “loše posledice”.

Aga smatra da novi vođa talibana treba da se imenuje “u prisustvu hrabrih mudžahedina u njihovom uporištu u zemlji”.

Mula Omar
Mula Omar

Prema nezvaničnim informacijama, nekoliko talibanskih komandanata je prekinulo borbe sa vladinim snagama dok se ne raščisti situacija oko izbora novog lidera.

Razmirice među talibanskim rukovodstvom mogu da ugroze mirovne pregovore sa vlastima u Kabulu u cilju okončanja 14. godišnjeg rata koji je počeo sa međunarodnom intervencijom predvođenoj SAD ubrzo posle terorističkih napada na Vašington i Njujork 11. septembra 2001.

Politički biro talibana u Dohi se suprostavio odluci Mansura da pošalje delegaciju na prve zvanične razgovore sa avganistanskom vladom prošlog meseca u Pakistanu.

Mansur se smatra bliskim Pakistanu i suočava se sa izazovom da očuva jedinstvo talibana jer se radikalno krilo zalaže za prekid pregovora i nastavak oružanih borbi u kojoj imaju sve više uspeha u poslednjih nekoliko meseci.

U međuvremenu, Savet talibana na čelu sa Mansurom je pozvao u utorak sledbenike da ne obraćaju pažnju na “neprijateljsku propagandu o navodnim” unutrašnjim sukobima u ovom pokretu nakon smrti Mula Omara. Svi talibani se pozivaju da se ujedine pod novim vođom Mansurom.

“Činimo sve što je u našoj moći da pošaljemo informacije preko naših vebsajtova, Fejsbuka, Tvitera i drugih sredstava, ali neprijateljski agenti nam stalno ograničavaju pristup”, navodi se u saopštenju Saveta talibana.

Tajanstveni lider talibana Mula Omar je vladao Avganistanom od 1996. do 2001. godine i pružao je utočište lideru Al kaide Osami bin Ladenu.

U međuvremenu, avganistanska vlada je zabranila bilo kakvu javnu komemoraciju povodom objavljivanja vesti o Omarov smrti, navodeći da bi to izazvalo bol i poniženje” kod svih onih koji su izgubili najmilije u ratu protiv talibana.

Nacionalni direktorat za bezbednost Avganitana je saopštio da bi svaka komemoracija Omaru bila “legitimni vojni cilj”.

Inače, ova institucija opisuje Omarovu smrt pre dve godine kao “atentat”, ne navodeći detalje. Portparo Direktorata Hasib Sediki je ranije izjavio da su okolnosti u kojima je Omar preminuo u bolnici u Karačiju “sumnjive”, ne obrazlažući taj stav.

XS
SM
MD
LG