Dostupni linkovi

Neizvestan dogovor o iranskom nuklearnom programu


Američki državni sekretar Džon Keri gleda kroz prozor hotela tokom pauze u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.
Američki državni sekretar Džon Keri gleda kroz prozor hotela tokom pauze u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Nova runda pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu trebalo bi da bude nastavljena i danas, mada i dalje stižu protivrečne ocene o ishodu razgovora koji su prekinuti nakon ponoći. Dok Rusija i Iran tvrde da je ostvaren značajan napredak, Nemačka SAD ističu da i dalje nisu rešena mnoga sporna pitanja.

Iran i šest vodećih država sveta još uvek nisu postigli preliminarni politički dogovor o nuklearnom programu Teherana, ali je sporazum moguće postići ukoliko sve strane pokažu dobru volju – rekli su Rojtersu izvori iz Nemačke delegacije.

Imamo “izvestan napredak”, ocenio je taj izvor o teškim pregovorima koji samo u švajcarskom gradu Lozani traju već sedmi dan, uz napomenu da još uvek nije ništa konkretno dogovoreno, što je potvrdio i šef francuske diplomatije Loran Fabijus rečima:

Stvari se kreću napred, ali to još nije dovoljno da ovog trenutka dođemo do sporazuma.”

To, međutim, nije sprečilo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, da prethodno kaže kako je postugnut "principijelni dogovor o svim ključnim pitanjima";

Možemo reći sa dovoljno uverenja da je, što se tiče ministara, postignuta načelna saglasnost o svim aspektima konačnog rešenja za ovo pitanja. To će biti stavljeno na papir u narednim satima, ili možda tokom dana.”

U sličnom tonu je i iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif s neskrivenim optimiznom najavio da će razgovori biti zaključeni danas. Ovaj visoki zvaničnik je najavio da će odmah nakon toga biti nastavljen rad na finalnom dogovoru, koji treba da bude postignut do kraja juna.

Jedan neimenovani američki diplomatski izvor rekao je, međutim, da i dalje nisu rešena neka važna pitanja vezana za iranski nuklearni program. Zvaničnici iz Vašigtona ipak su prihvatili da se, s obzirom na postignuti napredak, razgovori nastave i nakon ponoći kada je istekao prvobitni rok za postizanje sporazuma, mada portparol Bele kuće Džoš Irnest ističe da se neće praviti bilo kakvi ustupci Iranu.

Bolje je da nemamo dogovora, nego da imamo loš dogovor. Predsednik Obama neće potpisati loš sporazum. Bili smo sasvim jasni: Iran će morati da preuzme ozbiljne obaveze i isključi svaku mogućnost da će imati nuklearno oružje. Moraće da budu posveće saradnji sa inspekcijama koje će proveravati da li se pridržavaju sporazuma.”

SAD i još pet svetskih sila u pregovorima žele da ograniče iranski nuklearni program koji bi mogao da bude upotrebljen za proizvodnju nuklearnog oružja. Iran demantuje da ima takve namere, ali nastoji da se dođe do dogovora koji je preduslov za ukidanje sankcija.

XS
SM
MD
LG