Dostupni linkovi

Razbijena spomen ploča Zoranu Đinđiću


Zoran Đinđić
Zoran Đinđić

Nepoznati vandali, odvalili su i odneli spomen ploču ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, koja je 2003. godine, postavljena na zgradi u ulici sa njegovim imenom u centru Kragujevca.

U Gradskom odboru Demokratske stranke smatraju da je ovaj vandalski čin politički motivisan.

Dušan Obradović, predsedik Gradskog odbora Demokratske stranke, kaže za Radio Slobodna Evropa da je skrnavljenje jedinog obeležja u Kragujevcu Zorana Đinđića gnusan, vandalski čin, politički motivisan.

Skrnavljnje jedinog obeležja u Kragujevcu dr Zorana Đinđića je za sve demokarate u Kragujevcu, ali i za sve one koji se zalažu za slobodu mišljenja, danas samo jedan u nizu signala da te slobode više nema i da zapravo određeni broj ljudi šalje poruku nesigurnosti i poruku da je ovo sada bila ploča, a sledeći put ponovo može biti nečija glava. Mi u stvari imamo stalnu pretnju da sve što je Demokratska stranka i sve što drugačije misli ima ozbiljan problem”, kaže Obradović.

Naš sagovornik kaže da ga sadašnja situacija podseća na atmosferu iz devedesetih godina prošlog veka, i da je skrnavljenje Đinđićeve spomen ploče posledica prenapregnutih političkih odnosa u Srbiji i Kragujevcu.

“Ovo mesto gde je spomen ploča je i mesto okupljanja svih poštovalaca Zorana Đinđića, prvog demokratskog premijera, čoveka koji je doneo, ako ništa drugo, ono bar nadu. Danas je nada nešto što nam je najpotrebnije i oni koji žele da zadrže aktuelni odnos snaga, pokušavaju da nam je otmu, ukradu i razbiju i to je baš simbol ove ploče. Poslednja istraživanja pokazuju da je Kragujevac najopozicioniji grad, da se građani bude i spremaju se za predstojeće izbore. Sve to provocira ljude koji su ostvarili privilegije od aktuelnog režima”, kaže Obradović.

Uništavanje spomen ploče sa likom Zorana Đinđića najoštrije su osudili gradski odbori Demokratske stranke i stranke Zajedno za Šumadiju, koji su od nadležnih državnih organa zatražili hitnu istragu i pronalaženje počinilaca ovog nečasnog dela.

Andreja Ilić, načelnik gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove, grada Kragujevca, prijavio je krađu policiji i najavio da će gradska uprava pokrenutiu postupak izrade nove table.

XS
SM
MD
LG