Dostupni linkovi

Razarajući efekti klimatskih promjena snimljeni putem satelita


Glečeri u Nepalu
Glečeri u Nepalu

Satelitski snimci koje je napravila Američka svemirska agencija (NASA) pokazuju razarajuće efekte klimatskih promjena.

Aralsko jezero za samo nekoliko decenija se smanjilo. Nekada četvrto najveće jezero na svijetu zbog nestručnog navodnjavanja konstantno opada.

Za samo nekoliko decenija Aralsko jezero drastično se smanjilo, dok se glečer Arapaho znatno stanjio. Isti slučaj je i sa jezerima Mar Chiquita i Čad koja se konstantno smanjuju.

Ljudi su u velikoj mjeri izmijenili izgled planete Zemlje. U posljednjih nekoliko desetljeća NASA je pratila velike transformacije putem satelita, a serija "Snimci promjena" na najbolji način pokazuje razarajuće efekte klimatskih promjena.

"Klimatske promjene su za većinu apstraktan koncept. Međutim, zahvaljujući galeriji 'Snimci promjena' imamo priliku vidjeti šta se zapravo dešava", kazala je Rendall Jackson, menadžerica u NASA-i.

Na snimkama je uočljivo da se za samo nekoliko decenija Aralsko jezero, koje se nalazi u Kazahstanu, drastično smanjilo. Zbog nestručnog navodnjavanja nekada četvrto po veličini jezero na svijetu u konstantnom je padu, a fotografije jasno pokazuju nekadašnju i sadašnju konturu jezera.

Također, ukoliko pogledamo i uporedimo fotografije glečera Arapaho u Koloradu vidjet ćemo da se glečer između 1989. i 2003. godine znatno stanjio. Kako navode, Arapho se stanjio za čak 40 metara

Satelitski snimci prikazuju i smanjenje jednog od najvećih prirodnih jezera na svijetu Mar Chiquita koje se znatno smanjilo zbog irigacije i suše, a isti slučaj je i sa jezerom Powell na granici Arizone i Utaha. Od šezdesetih godina jezero Čad u Africi konstantno se smanjuje. Inače, ovo jezero bilo je šesto na svijetu.

Veliki utjecaj na promjene imao je i tehnološki napredak društva, što je uočljivo na satelitskim snimcima u Tucsonu u Arizoni, gdje je zabilježen ubrzani rast mjesta koje se nalazi na jugozapadu države. Isti slučaj je i sa Singapurom koji se proširio na okolna ostrva.

XS
SM
MD
LG