Dostupni linkovi

Mladiću pozlilo, suđenje prekinuto


Ratko Mladić
Ratko Mladić
Suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću prekinuto je nakon što je optuženom pozlilo. Dok je njegov odvjetnik Branko Lukić unakrsno ispitivao svjedoka optužbe Davida Harlanda, Mladić je prvo zatražio pauzu, a onda je glavu oslonio na ruke.

Suđenje Mladiću je prekinuto, a predsjedavajući sudac Alphons Orie naložio je da se optuženi izvede iz sudnice i da ga pregleda medicinsko osoblje. Suđenje koje je trajalo samo jedan sat nije nastavljeno ni nakon pauze zbog cijele situacije.

„Nastavljamo s postupkom. Gospodin Mladić je zabrinut zbog svog zdravstvenog stanja. Preliminarno ga je pregledala medicinska sestra. Utvrđeno je da treba dalje da se pregleda. Vijeće nije u mogućnosti utvrditi kada će gospodin Mladić biti u mogućnosti nazočiti postupku. Tako da se prekida suđenje za danas“, obavijestio je javnost o razlozima prekida sudac Orie.


Ipak s radom će se nastaviti sutra. No hoće li se nastaviti dalje s unakrsnim ispitivanjem svjedoka Harlanda još će se vidjeti nakon što se utvrdi – kako se general Mladić osjeća i kako će se suđenje nastaviti ukoliko mu optuženi neće moći nazočiti?

Tajništvu suda sudac Orie je naložio da podnese povjerljivi izvještaj o rezultatima medicinskog pregleda – što je prije moguće.

„Gospodine Groom nije potrebno da svjedok putuje i ovdje bude sutra, jer njegovo svjedočenje neće početi“, obavijestio je tužitelja sudac.

Nakon UN-ovog časnika Harlanda, drugog po redu svjedoka na suđenju,sa svjedočenjem bi sljedeći tjedan trebao početi britanski general Richard Dannat, bivši zapovjednik oružanih snaga Velike Britanije.

On će dati iskaz kao vještak za pitanja vojnog zapovjedništva i kontrole za što Mladić odgovara po zapovjednoj odgovornosti kao zapovjednik snaga Republike Srpske.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG