Dostupni linkovi

Raspušteno Sobranie, Makedonija na izborima 27. aprila


Sobranje, ilustrativna fotografija
Sobranje, ilustrativna fotografija
Makedonsko Sobranie je donelo odluku o samoraspuštanju, čime je otvoren put ka prevremenim parlamentarnim izborima, koji će se održati 27 aprila, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora.

“Kao nikada do sada, veoma smo jedinstveni. Ukupno je glasalo 117 poslanika, svih 117 je glasalo za predlog. Konstatujem da je parlament doneo odluku o raspuštanju Sobranja Republike Makedonije”, rekao je predsednik parlamenta Trajko Veljanoski nakon glasanja.

Inicijativu o raspuštanju je podnela Demokratska unija za integraciju, partija Albanaca u vladi, pošto nije bio ispunjen njihov zahtev da za predsednika Makedonije bude predložen zajednički kandidat.

Vladajuća VMRO DPMNE je na subotnjoj konvenciji za izbor kandidata ove partije za predsedničke izbore prihvatila odrzavanje parlamentarnih izbora. Prema rečima njihovog lidera, premijera Nikole Gruevskog, pravi razlog inicijative Demokratske unije za integraciju je njihov zahtev da dobiju jedno od tri rukovodeća mesta u državi.

“VMRO DPMNE ne podleže ucenama i pretnjama. Jasno je zašto traže konsenzualnog kandidata, da ga ne bi dobili i da bi zatim izvršili pritisak o promeni Ustava sa ciljem da partije, a ne gradjani biraju predsednika države”, rekao je Gruevski.

Na predsedničkim izborima, čiji se prvi krug održava 13 aprila, prijavljena su četiri kandidata- dosadašnji predsednik Gjorge Ivanov, kao predlog vladajuće VMRO DPMNE, Stevo Pendarovski iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza, Iljaz Halimi iz opozicione Demokratske partija Albanaca i Zoran Popovski iz Gradjanske opcija za Makedoniju.
XS
SM
MD
LG