Dostupni linkovi

Rastu tenzije između Turske i Sirije


Granica blizu mesta Akčakale 5. oktobra 2012. godine
Granica blizu mesta Akčakale 5. oktobra 2012. godine
Vojska Turske nastavila je u subotu da uzvraća vatrom nakon što je minobacačka granata, ispaljena sa teritorije Sirije, pala na teritoriju Turske, javila je turska agencija "Anadolija". Prema dosadašnjim informacijama, nema žrtava.

Tokom dana u turskim selima uz granicu sa Sirijom neprestano se čuje pucnjava, javljaju agencije. Borbe sirijskih snaga i ustanika vode se uz samu graničnu liniju. Pobunjenici ranjenike dovoze u Tursku čija vojska je u punoj pripravnosti nakon pogibije petoro i desetine povređenih stanovnika pre nekoliko dana od granata bačenih na Akčakale iz pravca Sirije.

Turska vojska uzvratila je vatru nakon što je jedna minobacačka granata, ispaljena sa teritorije Sirije, pala u oblasti na jugu Turske, javljaju zapadne novinske agencije, pozivajući se na tursku državnu agenciju Anadoliju.

Asošiejted pres navodi da je granata pala u provinciji Hataj blizu pograničnog sela Guveči, tokom intenzivne borbe između snaga režima sirijskog predsednika Bašara al Asada i opozicionih snaga u sirijskoj provinciji Idlib.

"Turska vojska blizu Guvečija je odmah odgovorila uzvratnom vatrom", prenosi Anadolija.

Pogranično stanovništvo koje je na meti sirijske artiljerije upozoreno je da ne izlaze na ulice, te da budu zatvorenim prostorijama, daleko od prozora i balkona.

Istovremeno, pripadnici sirijske vojske u Alepu ubili su četiri turska državljanina koja su se navodno borila u redovima pobunjenika, javili su lokalni mediji.

Sirijske snage su u Bustan el Kasru, na zapadu zemlje, uništile dva vozila sa minobacačima i sedam putničkih automobila u kojima su se nalazili pobunjenici. Među njima su, kako su navodi, bila četiri turska državljanina.

Do sukoba snaga režima predsednika Bašara al Asada i grupe stranih boraca došlo je samo nekoliko sati pošto su Ujedinjene nacije osudile četiri pogubna bombaška napada u Alepu, navodi AFP.

Rojters navodi da ova razmena vatre pokazuje "koliko to može da destabilizuje region".

Britanska agencija podseća na izjavu turskog premijera Redžepa Erdogana da Turska ne želi rat, ali da neće oklevati da odgovori na napade i da će režim sirijskog predsednika Bašara al Asada platiti "visoku cenu" ako bude novih incidenata.

"Svima koji žele da testiraju odlučnost Turske poručujem da čine fatalnu grešku", poručio je Erdogan.

Zvanični Damask je saopštio da su granate na tursku teritoriju pale slučajno, zbog čega se izvinio Turskoj.

Posle upozorenja Turske, Moskva je pozvala Ankaru na uzdržanost. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije apelovalo je na Tursku da ne preduzima nikakve poteze koji bi još više pogoršali situaciju u regionu.

S druge strane, nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je stav vlasti Rusije i Kine koje ne podržavaju intervenciju međunarodne zajednice kako bi se rešilo sirijsko pitanje.
XS
SM
MD
LG