Dostupni linkovi

Oklahoma: Broj žrtava u naletu tornada smanjen na 24


SAD: 24 mrtvih u naletu tornada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

SAD: Više od 90 mrtvih u naletu tornada

U naletu snažnog uragana poginule su najmanje 24 osobe, a ne 91 kako je prethodno javljeno, među kojima i 9 djece kada je veliki tornado zahvatio predgrađe Oklahoma Sitija, saopštili su u utorak američki zvaničnici.

Najteže je pogođen okrug Mur, južno od gradskog jezgra, gdje je vjetar brzine 200 kilometara na sat sravnio sa zemljom veliki broj kuća i nekoliko škola. U bolnicama je zbrinuto oko 120 ljudi.

“Mislili smo da umiremo, jer smo bili iza podrumskih vrata, zaključali smo se kada smo vidjeli da tornado dolazi, bilo je sve glasnije i glasnije. Sljedeće što vidiš je da se kvaka razbija nakon čega nijesmo mogli ni prići vratima ni otvoriti ih i odjednom su samo staklo i krhotine počele padati po nama. Mislili smo da umiremo, da budem iskren”, ispričao je svoje iskustvo Ricky Stover jedan od preživjelih naleta tornada u američkoj državi Oklahomi.

Direktno je pogođena Osnovna škola "Plaza tauers", oluja je odnijela krov i oborila sve zidove. Policijski zvaničnici kažu da se više od 20 djece vode kao nestali i da su neka tijela već pronađena.

Oštećena je još jedna osnovna škola, ali su nastavnici kasnije izveli djecu na sigurnu lokaciju.

James Rushing kaže da je jurio kao osnovnoj školi Plaza koju je pohađao njegov sin Aidian da bi ga pronašao i bio je šokiran kada su zidovi škole počeli da se ruše na njegove oči.

"Ovo je užasno, kao ratna zona. Škole nema, cijela oblast je uništena. Kuće su uništene, potpuno sravnjene sa zemljom", prenosila je lokalna televizija KFOR kanal 4, uz reportere iz helikoptera.



"Naše molitve su sa vama, i radimo što brže možemo da pretražimo ruševine", rekla je u obraćanju preko televizije guvernerka Oklahome Meri Felin. Njoj se u ponedjeljak uveče telefonom javio predsednik SAD Barak Obama, obećavši punu pomoć i saradnju federalnih vlasti na sanaciji štete. Obama proglasio je vanredno stanje u državi Oklahomi.

U toku je intenzivno traganje za preživjelima i raščišćavanje terena.

Najteže pogođeni okrug Oklahome Mur, predgrađe sa oko 55.000 stanovnika, bilo je pogođeno veoma snažnom olujom i prije 14 godina, kada je tornado prošao sličnom putanjom, ali je tada bilo manje žrtava ali je uništeno 8.000 domova.

“Ovo je sigurno najrazorniji tornado koji sam imao prilike da vidim u mojih 20 godina u meteoroškoj službi" , rekao je za BBC Rick Smith iz tamošenje meteorološke službe.

Mnoge povrijeđene osobe su u kritičnom stanju, pa su vlasti upozorile da bi konačan broj žrtava mogao da bude još veći.

U operaciji potrage za preživjelima učestvuje i oko 200 pripadnika Nacionalne garde iz Oklahome.

Tornado čiji su udari vjetra išli do čak 320 kilometara na sat, i koji je imao širinu od tri kilometara u prečniku, nije ostavio skoro ništa netaknuto u ovom oblasti Mur.

Situaciju je dodatno otežalo to što se tornado zadržao na zemlji više od 40 minuta, što je nezapamćeno za ovu vrstu oluje. Na Fudžita skali, koja označava jačinu tornada, jučerašnji se nalazi na broju četiri od mogućih pet po razornosti.

Nacionalna meteorološka služba u centru za predviđanje izdala je upozorenje za okrug Mur samo 15 minuta prije nego što je tornado pogodio ovo mjesto u američkoj saveznoj državi Oklahomi.
XS
SM
MD
LG