Dostupni linkovi

Broj poginulih u nesreći porastao na 18, povrijeđenih 29


Crna Gora: Spasilačke ekipe na mjestu nesreće
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Nesreća

Osamnaest poginulih i 29 povrijeđenih rumunskih državljana, od kojih je četvoro životno ugroženo - trenutni je bilans jedne od najtežih saobraćajnih nesreća u Crnoj Gori, koja se dogodila u nedelju na magistralnom putu kroz kanjon Morače. U Podgoricu su stigli predstavnici rumunske Vlade, ministarstva zdravlja, očekuje se dolazak rumunskog šefa diplomatije, a tokom dana će timovi ljekara analizirati stanje unesrećenih i odlučiti o njihovom transportu za Rumuniju.

Povređeni su za sada stabilno, a tim ljekara iz Crne Gore i Rumunije u utorak će odlučiti ko će od njih 29 biti transportovan u Bukurešt, saopšteno je na konferenciji za novinare u Kliničkom centru Crne Gore.

„Na odjeljenju intezivne njege su četiri pacijenta koji su na respiratornoj potpori, životno su ugroženi ali je njihovo stanje sada stablno, a tri pacijenta sa tog odjeljenja je stabilnih funkcija“, rekao je crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Ljekari Kliničkog centra su saopštili da je 18 turista iz Rumunije poginulo, a da je od 29 teško povrijeđenih, van životne opasnosti 22. Od sedam pacijenata koji se nalaze na odjeljenju intenzivne njege ljekari Kliničkog centra se bore za život četiri osobe, saopštio je ranije ispred Kliničkog centra doktor Ranko Lazović:

„Od njih sedam, tri su za sada van životne opasnosti, pod uslovom da se ne dese komplikacije koje ne očekujemo, a uvijek su moguće. Radi se o jednom bolesniku, ima prelom lobanje koji je operisan i zbrinut sinoć, jutros je već kontaktibilan i svjestan. Drugi je sa povredom mekih tkiva, krvnih sudova i ramenog masiva, zbrinut i stabilnih parametara. I treći bolesnik ima obostrani prelom grudnog koša sa grudnom drenažom oba prsišta, stabilnih parametara i za sada jevan životne opasnosti, a može da uđe u komplikacije jer ima nagnječenje oba plućna krila. Ostala četiri bolesnika su respiratorno zavisni. Šta to znači? Nalaze se na mehaničkoj ventilaciji i životno su ugroženi. Za njih se borimo. Nadamo se da ćemo se izboriti.”

Podsjetimo, u nedjelju oko 17 časova, iz za sada nepoznatih razloga, autobus sa 46 rumunskih turista je prešao iz svoje u suprotnu traku i pred mostom Greda na magistralnom putu kroz Platije, probio zaštitnu ogradu i survao se niz kanjon Morače dubok više desetina metara. U spašavanju povrijeđenih po izuzetno teškom i strmom terenu, učestvovale su policijske i vojne jedinice, vatrogasci i služba spašavanja, medicinske ekipe iz svih gradova, planinarske grupe i građani koji su se zatekli na licu mjesta odmah nakon nesreće. Izvlačenje unesrećenih je trajalo do kasno u noć i oni su transportovani u Klinički centar u Podgorici.



U međuvremenu, za samo nekoliko sati više od sto osoba je doniralo krv. Novinarima se nakon pregleda stanja obratio državni sekretar Ministarstva zdravlja Rumunije doktor Raed Arafat koji se zahvalio crnogorkim državnim institucijama na reakciji i saopštio plan Rumunije za prevoz pacijenata u tu zemlju:

”Sjutra će od strane Rumunije biti poslat jedan ili dva aviona sa medicinskom opremom, apsolutno potpunom medicinskom opremom koji će omogućiti transport rumunskih državljana u Rumuniju. Budući da su avioni jako dobro opremljeni, čak i za bolesnike koji su pod intenzivnom njegom, obezbjedićemo njihov prevoz do Rumunije, ukoliko zajedno ustanovimo da su oni u stanju da mogu biti prevezeni. Dakle, za pacijente, za koje nismo sigurni da su u stanju da mogu biti transportovani, do određenog datuma zadržaćemo ih ovdje, a potom ćemo takođe poslati medicinski opremljen avion. Ponovo bih zahvalio svim organima u Crnoj Gori koji su učinili da se na ovakav način prime pacijenti, da se hospitalizuju i koji su nam takođe pomogli da identifikujemo nažalost preminula lica i da nađemo način na koji ćemo ih transportovati u Rumuniju”, kazao je Arafat.

Identifikacija poginulih i povrijeđenih je skoro privedena kraju, rečeno je na pres konferenciji. Predstavnik Uprave policije Dragan Klikovac je saopštio da je istraga o razlozima nesreće u toku. Policija prema njegovim riječima ima indicija ali će se definitivno znati uzrok nakon tužilačke istrage:

Indicija imamo, a imamo i nekih očevidaca koji su se nalazili na licu mjesta, ali ne možemo govoriti sada o nezgodi prema onome što su pretpostavke. Već se o uzrocima nezgode može govoriti tek po završetku izviđaja i nakon što vještačenjima buide sve detaljno utvrđeno šta mogu biti uzroci.”

Tokom popodnevnih sati očekuje se dolazak u Crnu Goru rumunskog šefa diplomatije.

Predsjednik Crne Gore, šef parlamenta, lideri političkih stranaka uputili su telegrame saučešća državnom vrhu Rumunije, građanima te zemlje i porodicama nastradalih.
XS
SM
MD
LG