Dostupni linkovi

Raspad Mosta na fundamentaliste i realiste?


Božo Petrov, Drago Prgomet i Ivan Lovrinović dolaze na sastanak u Most, 11. studenog 2015.
Božo Petrov, Drago Prgomet i Ivan Lovrinović dolaze na sastanak u Most, 11. studenog 2015.

I peti dan nakon izboranije na vidiku dogovor oko formiranja nove hrvatske vlade. Most i dalje apelira na dvije velike stranke za stvaranje velike koalicije, izbačeni čelnik Mosta Drago Prgomet tvrdi da Most treba promijeniti retoriku, a analitičari ne vjeruju da će se Most održati zajedno.

Koalicija nezavisnih gradonačelnika i načelnika općina - Most, koja je na ovim izborima dobila 19 mandata, i dalje inzistira na formiranju velike koalicije SDP-a, HDZ-a i Mosta.

„Mi smo spremni preuzeti odgovornost za Vladu Republike Hrvatske i mi ćemo s njima nastaviti razgovore o vladi nacionalnog jedinstva“, kaže Novi glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

Kamere su snimile donedavnog drugog čovjeka HDZ-a, a sada jednog od prvih ljudi Mosta Dragu Prgometa kako u stanu ministra obrane Ante Kotromanovića razgovara sa predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. Most je na to reagirao prekidom suradnje s Prgometom. Sam Prgomet kaže kako osim dobre pancete nije bilo drugih ponuda.

„Ništa se tu nije nudilo. Nije se moglo nuditi niti se meni može nuditi. Potvrdilo se da SDP nije spreman koalirati s HDZ-om. Pa, ako imate jednu takvu situaciju, onda ne trebate inzistirati na tome, nego morate promijeniti diskurs političkog pregovaranja, i to je ono na čemu sam ja stalno inzistirao. Most je dobio mandate za promjene. Promjene nećete provesti tako da sjedite u saborskim klupama, jer vas ti mandati obvezuju da preuzmete odgovornost za vođenje države. A pogotovo vam građani nisu dali mandate da izazovete nove izbore“, konstatirao je Prgomet.

Zastupnici SDP-a u petak daju svoje potpise Zoranu Milanoviću kao mandataru nove Vlade.

„Mi čekamo da nam Most javi termin za drugi krug razgovora. Mislim da su građani na izborima pokazali u kojem smjeru žele da Hrvatska dalje ide. Nama je važno razgovarati o budućnosti Hrvatske i mislim da građanima u ovom trenutku ne trebaju novi izbori“, komentira članica predsjedništva SDP-a Milanka Opačić.

Problem i sa moralom

Za sastavljanje Vlade potrebni su potpisi 76 zastupnika. Mediji prenose najavu visokopozicioniranog socijaldemokrata da će SDP preko vikenda skupiti 65 do 70 potpisa – osim 56 svojih, tu bi još bilo 8 manjinaca, tri istarska IDS-a, Radimir Čačić, ali i dvojica HDSSB-ovaca, koje ni stranačka garda u crnim košuljama nije zaštitila od katastrofalnog poraza na izborima. Socijaldemokratima za potrebnu većinu treba 6 ili sedam zastupnika Mosta, a HDZ-u za većinu treba cijeli Most.

HDZ i njihovi partneri žele formirati većinu s Mostom, a u međuvremenu sakupljaju potpise kako bi od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zatražili da Tomislavu Karamarku da mandat za sastavljanje Vlade kao relativnom pobjedniku izbora. Tvrde da će imati nekoliko potpisa više od onih 59 koliko su dobili na izborima.

Većina analitičara ne očekuje da će Most kraj pregovora dočekati u jednom komadu.

Žarko Puhovski, foto: Enis Zebić
Žarko Puhovski, foto: Enis Zebić

„Most je toliko heterogena konfederacija lokalnih političarki i političara, da je za očekivati da se raspadnu“, procjenjuje politički analitičar Žarko Puhovski.

„S Mostom se ponavlja ono što se dogodilo i drugim strankama i pokretima koji su naglo uspjeli, prvo Zelenima u Njemačkoj još 1983. godine – raspadaju se uvijek na fundamentaliste i realiste. Fundamentalisti bi htjeli svoj izvorni program, kakav god on bio, a da ostanu 'čistih ruku', dakle da se ne upletu u dnevnu politiku. Realisti pristaju na realnu politiku“, smatra Puhovski.

U aktualnoj situaciji realist je Prgomet, a fundamentalisti su aktualni lider Mosta Božo Petrov i njegovi pristaše. Most ima problem i sa moralom, nastavlja profesor Puhovski.

„Oni su se pojavili sa tvrdom i teškom moralnom artiljerijom, kritizirajući s pravom dvije velike stranke. Istovremeno su se ponašali moralno na način koji je potpuno nedopustiv“, ukazuje Puhovski.

Prvo, nitko od onih koji su izabrani u Sabor nije niti najavio, a kamoli da je podnio ostavku na svoju funkciju gradonačelnika ili načelnika općine, a drugo – bave se ucjenom.

„Ucjena nije u tome da vi tražite da HDZ ili SDP nešto učine da bi dobili vašu podršku, nego u tome da sa 3 puta manje zastupnica i zastupnika u Saboru tražite premijersko mjesto od koalicije koja ima tri puta više! To je smisleno pod pretpostavkom da glasačice i glasači Mosta vrijede tri puta više od ostalih, a to nije prihvatljivo. Ideja da se netko bavi ucjenom, a istovremeno prenosi drugima moralne zahtjeve je uistinu malo perverzna“, zaključuje Puhovski.

XS
SM
MD
LG