Dostupni linkovi

Rašić osuđena uvjetno na 12 mjeseci


Jelena Rašić pred sudom u Hagu, 7. veljače 2012.
Jelena Rašić pred sudom u Hagu, 7. veljače 2012.
Jelena Rašić, bivša referentica obrane u slučaju protiv Milana Lukića osuđena je na 12 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja Haškog suda, odnosno pokušaja podmićivanja lažnog svjedoka kako bi optuženi dobio alibi. No budući da je Rašić jedina žena u pritvoru Haškog suda, suci su to uzeli u obzir i uračunali joj 78 dana koje je već odslužila te ostatak kazne preinačili u uvjetan zatvor.

Rašić je prema mišljenju sudskog vijeća za nekog obavila prljavi posao pokušaja podmićivanja Zuhdije Tabakovića kako bi Milan Lukić dobio alibi za vrijeme masovnog ubojstva, odnosno spaljivanja oko 140 živih bošnjačkih civila u Višegradu za što je osuđen u prvom stupnju na doživotan zatvor. Prilikom određivanja kazne sudsko vijeće je uzelo u obzir njezino neiskustvo i mladost, napomenuo je predsjedavajući sudac Howard Morrison.

„Jelena Rašić, nije bila, a niti je mogla biti, ona osoba koja je potakla šire kažnjive radnje osiguravanja lažnog svjedočenja. Očigledno je da je netko drugi, ili da su druge osobe povezane sa slučajem Lukić, bile na određeni način odgovorne za to što je jedna relativno mlada i neiskusna osoba vrbovana za počinjenje tih djela“, pročitao je u obrazloženju presude sudac Morrison (riječima sudske prevoditeljice).

Podsjetimo, pred sam početak suđenja, Rašić je priznala pokušaj podmićivanja bivšeg policajca iz Višegrada Zuhdije Tabakovića kako bi pružio lažni alibi Milanu Lukiću.

Za sada ne postoje nikakve informacije o progonu za nepoštivanje suda još nekog iz tima obrane, no s obzirom na razvoj događaja to bi se moglo dogoditi, jer za suce Haškog suda organiziranje lažnog svjedočenja predstavlja direktno miješanje u provođenje pravde.

„Kada se jedno takvo djelo počini pred međunarodnim kaznenim sudom, kakav je ovaj sud, onda to djelo miješanja u sprovođenje pravde ima dalekosežne posljedice. Takvo djelo stoga obično povlači i značajnu zatvorsku kaznu“, napomenuo je sudac.

Za nepoštivanje suda predviđena je kazna zatvora do 7 godina i novčana do 100000 eura, ili kombinacija obiju. Uz odsluženih 78 dana u pritvoru Rašić je osuđena na još 8 mjeseci uvjetno, i neće ih služiti u zatvoru ukoliko ne počini neko kazneno djelo u razdoblju od iduće 2 godine.

(Presuda Jeleni Rašić)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG