Dostupni linkovi

Crna Gora na sigurnom putu u NATO


Ne poznajem ni jednu zemlju članicu Saveza koja bi imala dilemu oko te ratifikacije: Jelko Kacin, ambasador Slovenije pri NATO-u (na slici: Zastava Crne Gore i NATO-a)
Ne poznajem ni jednu zemlju članicu Saveza koja bi imala dilemu oko te ratifikacije: Jelko Kacin, ambasador Slovenije pri NATO-u (na slici: Zastava Crne Gore i NATO-a)

Ratifikacija protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u prošla je jednoglasno na spoljnopolitičkom Odboru američkog Senata, čime su ispunjeni uslovi da se uputi predlog ratifikacije na nivou Senata. Tokom debate su se čule riječi američkih senatora da je, između ostalog, da je taj korak važan jer je Crna Gora postala značajna u ruskoj anti-NATO agendi.

Sada se postavlja kao ključno pitanje da li će konačnu ratifikaciju obaviti sadašnja ili buduća administracija Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je za RSE saopštio ambasador Slovenije pri NATO-u Jelko Kacin, o tome nema potrebe spekulisati jer će ratifikacija biti obavljena.

"Proceduralne pretpostavke su stvorene, slijedi sljedeći korak koji će biti pozitivan i imati veći uticaj na zemlje koje još nisu ratifikovale Sporazum. Ja tu ne vidim velikih problema i nema nikakve potrebe da se spekuliše da li će to uraditi ova administracija ili sljedeća. Kongres i Senat su nezavisni. Tu imamo takozvani nadstranački pristup u SAD, ka međunarodnoj politici. Uzimajući u obzir da je odlazeći državni sekretar Džon Keri juče jasno zvanično rekao, da ne vidi razlike u gledanju na položaj, uticaj i značaj NATO-a što se tiče Demokratske ili Republikanske stranke. U tom kontekstu, to jeste značajan korak, mada kada govorimo o SAD to je polukorak, a zatim slijedi drugi koji će se desiti uskoro", rekao je Kacin.

Podsjetimo, šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović je novinarima u Briselu saopštio da postoji mogućnost da Sjedinjene Države ratifikuju protokol već do kraja sedmice.

"Moglo bi da se desi da Senat ratifikuje Protokol već do kraja ove nedjelje. Naravno, ne treba ništa prejudicirati, ali ja ne vjerujem da će se taj proces prebaciti za narednu administraciju. Ako bi do toga došlo, apsolutno ne vjerujem da će SAD mijenjati svoju osnovnu politiku kada je NATO u pitanju", naveo je Darmanović.

Spoljnopolitički odbor Senata je ocijenio da bi konačna ratifikacija Protokola u Senatu, prije stupanja na dužnost nove administracije SAD-a, bila jasan odgovor novoj politici Rusije u Evropi.

Uticaj Rusije koja se protivi proširenju Alijanse i njeno povećano prisustvo na Balkanu vide i u NATO-u. Pozdravljajući činjenicu da je 15 saveznica već ratifikovalo pristupni Protokol za Crnu Goru, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da je NATO upoznat sa izvještajima o ruskim državljanima koji su bili uključeni u incidente u Crnoj Gori na izborni dan, a što vlasti u Crnoj Gori istražuju.

Jens Stoltenberg: Uticaj Rusije na Balkanu
Jens Stoltenberg: Uticaj Rusije na Balkanu


Stoltenberg je dodao da će Crna Gora svojom strateškom pozicijom na Jadranu doprinijeti kolektivnom sistemu odbrane NATO-a.

Ipak, povremeno se u crnogorskoj javnosti unosi neizvjesnost – da li će u predstojećem periodu sve članice NATO ratifikovati protokol za Crnu Goru.

Na pitanje da li među zemljama članicama postoje one koje bi mogle imati dilemu u odnosu na odluku o prijemu Crne Gore u NATO, Jelko Kacin odgovara da ne poznaje "ni jednu zemlju članicu Saveza koja bi imala dilemu oko te ratifikacije".

"Jednostavno treba uvažiti da su to odvojene grane vlasti. Tamo gdje imamo parlamentarnu demokratiju, u mnogim slučajevima odlučuju parlamenti. I oni imaju svoj tok procedure i odlučivanja. Tako da ni jedan dan ne treba imati dvojbe da će se ta ratifikacija uskoro desiti u svim državama članicama NATO-a. Petnaest država je to odradilo. Vjerujem da će do kraja godine još koja to odraditi, tako da će u idućoj godini ostati manje od deset država, i to će se desiti veoma brzo, već u prvom kvartalu. I onda je tu Crna Gora koja mora dati svoj doprinos", zaključuje Kacin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG