Dostupni linkovi

Nema mira oko INE


U rafineriji radi 700 ljudi, ali je još pet puta toliko u tvrtkama vezanim uz rafineriju
U rafineriji radi 700 ljudi, ali je još pet puta toliko u tvrtkama vezanim uz rafineriju

Sukob oko prijevoza 600 tona domaće nafte od sisačke do riječke rafinerije najnovija je epizoda u ratu oko hrvatske naftne kompanije INA. Ovo je potez mađarskih suvlasnika - naftne kompanije MOL, a čini se da je drugi suvlasnik – hrvatska Vlada – zatečena.

Sindikati sve vide kao put prema zatvaranju sisačke rafinerije i gubljenju posla za više tisuća ljudi, i najavljuju da to neće dopustiti.

Šestotinjak tona domaće nafte koliko je ovog vikenda prevezeno željeznicom od Sisačke do riječke rafinerije tek je jedan posto mjesečne proizvodnje, ali za sindikaliste u sustavu INA-e i u sisačkoj rafineriji je to zvono na uzbunu.

Mađarski suvlasnik INA MOL već dulje vrijeme u Sisku smanjuje broj zaposlenih nudeći otpremnine i do 30-35.000 eura. Njihov plan je da se domaću naftu umjesto u Sisku rafinira u Rijeci, u BiH ili u Mađarskoj, a da se rafineriju u Sisku zatvori.

Jedan od rijetkih mehanizama kojim se hrvatska Vlada kao drugi suvlasnik INA-e može suprotstaviti je – da ne dopusti transport domaće nafte JANAF-om, niti željeznicom. Međutim, MOL je naftu ipak uputio u Rijeku željeznicom bez znanja hrvatskih članova Uprave INA-e i bez znanja resornog ministra.

Mađarski suvlasnik INA MOL već dulje vrijeme u Sisku smanjuje broj zaposlenih
Mađarski suvlasnik INA MOL već dulje vrijeme u Sisku smanjuje broj zaposlenih

„To je po našem mišljenju neprihvatljivo!", kaže predsjednik Sindikata INAŠ Zdenko Mučnjak i dodaje: "Neprihvatljivo je zbog toga što – bar po mišljenju radnika - primarna prerada u rafineriji Sisak mora ostati, a pogotovo zbog toga što je aktualna tehnička Vlada odobrila nova istraživanja nalazišta nafte u kopnenom dijelu Hrvatske, pa se može očekivati i povećanje domaće proizvodnje.“

Bude li rafinerija u Sisku zatvorena, mnogi upozoravaju da će Sisak postati mrtav grad. U rafineriji radi 700 ljudi, ali je još pet puta toliko u tvrtkama vezanim uz rafineriju, koje će s njom dijeliti sudbinu.

Unazad 20 godina četrdesetak je tvrtki u Sisku stavilo ključ u bravu, od Željezare nadalje, i u Stožeru za obranu rafinerije Sisak ne žele da i rafinerija doživi tu sudbinu.

"Iskušenje je veliko - treba odbiti ponudu otpremnina od dvjesto – dvjesto pedesettisuća kuna“, kaže predsjednik Stožera Predrag Sekulić.

"Njihovi pozivi su svakodnevni, ali u isto vrijeme stoji onaj stav da smo pozitivni, da imamo za koga raditi, da smo važni ne samo za Sisak, nego i za Hrvatsku i mi apsolutno od borbe ne odustajemo. Dobro smo organizirani i povezani i sigurno se nećemo predati“, dodaje Sekulić.

Dodatno, u Stožeru kažu da se novac koji se daje za otpremnine mogao uložiti u modernizaciju rafinerije, čime bi bila očuvana i radna mjesta.

Stožer u kojem su udruženi sindikati i ratni veterani traži da se novi saziv Sabora hitno uključi u obranu sisačke rafinerije, i već će im na konstituirajućoj sjednici u petak dijeliti letke, a to isto traže i od buduće Vlade.

Ako MOL krene u zatvaranje sisačke rafinerije, najavljuju štrajkove i blokade prometnica, a pridružit će im se i građani Siska.

Hrvatska Vlada i MOL su u dva izuzetno vrijedna postupka oko INE, a INA je odredila i sudbine dvojice premijera.

Karamarkova supruga dobivala velik novac od poslova koje je radila za glavnog MOL-ovog lobista u Hrvatskoj
Karamarkova supruga dobivala velik novac od poslova koje je radila za glavnog MOL-ovog lobista u Hrvatskoj

Ivo Sanader bio je suđen jer je – prema optužnici – za 10 milijuna eura dao MOL-u upravljačka prava u INI, iako MOL nije većinski vlasnik.

Karamarko je javno ispitivao teren da Hrvatska odustane od arbitraže sa MOL-om, gdje joj šanse nisu loše, a morao je otići kada se ustanovilo da njegova supruga dobiva velik novac od poslova koje je radila za glavnog MOL-ovog lobista u Hrvatskoj.

Mandatar Plenković najavio je da njegova Vlada neće odustati od arbitraže, što znači samo jedno – rovovski rat hrvatske Vlade i MOL-a oko INA-e se nastavlja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG