Dostupni linkovi

Radončić najavio antikorupcijski cunami


Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, u Sarajevu je u ponedjeljak počela dvodnevna Regionalna konferencija za zemlje jugoistočne Evrope. U radu ovog skupa, koji su organizovali Ministarstvo sigurnosti BiH i Ured Ujedinjenih nacija za droge i kriminal, u saradnji sa Razvojnim programom UN i Evropskom komisijom, učestvuju ekspreti iz više od 20 zemalja.

Na regionalnom skupu razmatraju se aktivnosti koje se preduzimaju u borbi protiv korupcije, razmjenjuju informacije i iskustva, te označavaju područja gdje je potrebno poboljšati borbu protiv korupcije, posebno u okvirima procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić ocijenio je da je korupcija jedan od najopasnijih vidova kriminaliteta, koji narušava temeljne društvene vrijednosti demokratskog i građanskog društva:

„Cilj je vrlo jasan – smanjiti korupciju svugdje, naročito u BiH jer smo mi, nažalost, kada je korpucija u pitanju, među prvim zemljama Evrope.“

Kao jednu od bitnih odrednica u procesu borbe protiv korupcije, Radončić navodi zaštitu onih koji prijavljuju korupciju.

„To su oni koji prijavljuju korupciju u svojim firmama i institucijama, koje ja smatram herojima i novom vrstom patriota u mnogim akcijama. Ali moja lična procjena je da Bosni i Hercegovini naročito iduća godina treba biti godina antikorupcijskog cunamija. Ukoliko se taj cunami ne dogodi, dogodiće se onaj drugi, socijalni – pobune građana, pobune osiromašenih ljudi. Ja zaista očekujem da BiH napokon pobjegne sa tog nečasnog, zadnjeg mjesta“, istakao je Radončić.

U ovom trenutku, ako je suditi po radu pravosuđa, korupcije u BiH nema, dodaje Eldar Karić, direktor nevladine organizacije Acount:

„Pogledajte u posljednjih godinu dana koliko je tužilaštvo pokrenulo slučajeva u vezi s pitanjem korupcije, pa ćete vidjeti da su to katastrofalni podaci. BiH je jedina zemlja koja ima nula riješenih slučajeva u vezi sa pitanjem koprupcije, i mislim da smo zadnja zemlja u Evropi, a možda i u svijetu, što se toga tiče. To je ono na osnovu čega govorim da nema pomaka - jer još uvijek niko ne odgovara zbog korupcije u ovoj državi.“
XS
SM
MD
LG