Dostupni linkovi

Radnička klasa u kampanji: Da je živjeti u svijetu obećanja političara


Protesti radnika u Tuzli
Protesti radnika u Tuzli

Građani Bosne i Hercegovine još jedne izbore dočekuju obasuti raznim obećanjima kandidata za važne političke funkcije. Svi oni, ušminkani, sa plataka poručuju kako će zaposliti, izgraditi, otvoriti i poboljšati mnogo toga.

Analize njihovog prethodnog rada su porazne. U proteklom mandatu, predstavnici stranaka koje su bile u vlasti, a koje su se kandidovale i za predstojeće izbore, nisu uradile ništa. A slično ili isto obećavali su i prije četiri godine, i to najviše radničkoj klasi u BiH.

Isto kao i prije četiri godine, političari u Bosni i Hercegovini ne štede obećanja. Ekonomija, očuvanje radnih mjesta i zapošljavanje i tada su bile nezaobilazne teme.

No, četvorogodišnjom retrospektivom, od svega obećanog, uspjeli su i ono malo firmi koje su kako-tako radile dovesti do propasti. Potvrđuje to i na stotine protesta nezadovoljnih i obespravljenih radnika bh. firmi. Svi oni mahom su tražili samo jedno - da rade i žive od svog rada:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00
Direktan link

Pješačili su, mahali transparentima, upozoravali. Na sve apele radnika predstavnici vlasti uglavnom su bili nijemi i gluhi. Povjerenje radnika davno su izgubili:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:09 0:00
Direktan link

Ogorčeni što ih bh. vlasti i pravosuđe više od decenije zavlače bili su i radnici Feroelektra. Svako ročište na sudu propratili su protesti radnika ove firme:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:11 0:00
Direktan link

Početkom februara ove godine, prvo je popustilo strpljenje radnika Tuzle, nekadašnjeg industrijskog centra. Hiljade obespravljenih radnika pet najvećih tuzlanskih fabrika, koje su podržali građani, blokiralo je zgradu Vlade Tuzlanskog kantona. Došlo je i do sukoba sa policijom, a potom je zgrada zapaljena:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00
Direktan link

A prije tačno četiri godine, bh. političari obećavali su narodu, takoreći, med i mlijeko:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00
Direktan link

Četiri godine kasnije građani BiH jedva preživljavaju. Više od polovine stanovništva je ispod ili na granici siromaštva. Da nisu ispunili ništa od ranije obećanog potvrđuju i analize Centara civilnih inicijativa.

„Na kraju mandata možemo reći da je situacija takva da se bilans uspjeha u borbi sa problemom nezaposlenosti, a u režiji aktuelne vlasti ogleda u podatku da je na svakog novozaposlenog pet osoba ostajalo bez posla u protekle četiri godine“, kaže Majda Behram Stojanov.

Nasuprot surovoj i neizvjesnoj stvarnosti u kojoj preživljavaju radnici, ali i većina građana, visoke plate, koje iznose između 2.500 i 3.500 eura, bh. političarima, za samo jedan mandat, obezbjeđuju nekretnine, skupe automobile, dionice, a neki od njih, pored toga, uspiju i uštedjeti i više od 50.000 eura.

„Političari ulaskom u politiku nisu imali baš neku imovinu ili nisu imali ništa. Međutim, nakon bavljenja politikom 10, 12 godina njihova imovina se povećavala, pa su na kraju vlasnici po tri, četiri stana, skupih automobila, velike ušteđevine itd", zaključuje novinar Centra za istraživačko novinarstvo Aladin Abdagić.

XS
SM
MD
LG