Dostupni linkovi

Dogovoren sastanak ministara sa radnicima ZOI'84


Protest radnika "ZOI'84" u Sarajevu, 23. septembar 2013.
Protest radnika "ZOI'84" u Sarajevu, 23. septembar 2013.
Radnici preduzeća "ZOI '84" i ministri privrede i prostornog uređenja Emir Hrenovica i Zlatko Petrović najavili su za utorak u 9.00 sati sastanak, nakon što su radnici ušli u zgradu institucija Kantona Sarajevo i prekinuli sjednicu, pošto na dnevni red nije došlo izglasavanje o kreditnom zaduženju KS.

Na tom sastanku kako je radnicima obrazložio predsjednik Sindikata "ZOI '84" Alija Hodžić zatražiće se od Kolegija Skupštine KS da hitno zakaže nastavak sjednice Skupštine kako bi se razgovaralo o zaduženju koje bi trebalo pomoći oporavku ovog preduzeća.

Naime, radnici Kantonalnog javnog preduzeća (KJP) ZOI '84 koji su od ponedjeljka ujutro protestovali ispred zgrade Vlade KS, nakon što je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta, ušli su u zgradu Kantona.

Svi zastupnici su izašli na drugi izlaz iz zgrade, a radnici su prvobitno poručili da neće napustiti zgradu do ispunjenja zahtjeva.

Naime, radnici nisu primili četiri plate, a doprinosi im nisu uplaćeni od septembra prošle godine tako da ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice, niti se liječiti.
Tokom protesta u ponedjeljak
Tokom protesta u ponedjeljak

Tokom protesta, koji su održani prošle sedmice i u ponedjeljak ujutro, poručili su kako su oni i njihova djeca gladni te molili predstavnike kantonalne vlasti da im daju njihov pošteno zarađeni novac.

Četiri mjeseca oko 150 radnika preduzeća ZOI’84 nije dobilo platu.

Radnici od kantonalne Vlade traže pozajmicu od 2,5 miliona KM kako bi mogli uplatiti dio plata i otvoriti zimsku sezonu.

No Vlada ne može ni toliko, kaže predsjednik Sindikata radnika preduzeća ZOI'84 Alija Hodžić.

„Vlada i dalje kaže da nam ne može ispuniti zahtjeve, odnosno nemaju nikakvu zakonsku osnovu da nam pozajme 2,5 miliona. Oni su nadležnost prebacili na Skupštinu Kantona“, navodeo je ranije Hodžić.​
XS
SM
MD
LG