Dostupni linkovi

Radnici "Zastava oružja" se vratili na posao


Radnici u ponedeljak u krugu fabrike
Radnici u ponedeljak u krugu fabrike

Nakon burnog ponedeljka, kada je zbog smene rukovodstva u Upravnu zgradu prvo ušla policija, a potom upali i nezadovoljni radnici, u utorak se u fabrici vojne industrije „Zastava oružje“ u Kragujevcu situacija smirila i radnici su ponovo na svojim radnim mestima.

U Kragujevcu je u ponedeljak popodne bio i ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je o novonastaloj situaciji razgovarao sa predstavnicima sindikata i menadžmentom, nakon čega su radnici napustili upravnu zgradu.

Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da je novi direktor Milojko Brzaković izabran po zakonskoj proceduri, navodeći da promena rukovodstva ni na koji način neće ugroziti poslovanje fabrike koja, po njegovim rečima, ima svu podršku resornog Ministarstva.

„Cilj Ministarstva odbrane je kontinuitet u radu fabrike Zastava oružje. Fabrika je pre dva meseca počela da plaća sve poreze i obaveze koje ima prema državi i želimo da se to nastavi. Da se redovno isplaćuju plate svakog petog u mesecu jer nam je interes zaposlenih u fabrici na prvom mestu“, kaže Gašić.

On podseća da je kragujevačka fabrika oružja najveći poreski dužnik, i daMinistarstvo odbrane nastoji da je što pre oslobodi dugova koje višestruko prevazilaze njen kapital.

„Ministarstvo čini sve da se ta konverzija izvrši i da fabrika bude oslobođena tih 12,5 milijardi dinara duga nastalog prema Republici Srbiji po različitim osnovama, i koji višestruko prevazilazi njen kapital. Naravno radnike moramo da zadržimo na radnim mestima“, kazao je ministar Gašić.

Dragan Ilić, predsednik fabričkog sindikata kaže da predstavnici sindikata nisu uspeli da dobiju odgovor na pitanje zašto je uskraćeno poverenje dosadašnjem direktoru fabrike Radetu Gromoviću, koji je u veoma teškim uslovima poslovanja ostvarivoa odlične rezultate. On ističe da je za sindikat najvažnije obećanje ministra Gašića da će fabrika i u narednoj godini imati podršku Ministarstva odbrane.

„Nama je najvažnije da će se i u buduće obezbediti isplata zarada, da će stići investicije i finansije za kojima fabrika vapi u ovom trenutku. Važno je i da će se fabrika podmlađivati“, navodi Ilić.

Dosadašnji direktor Rade Gromović kaže da je interes fabrike koja zapošljava 2.200 radnika iznad svih personalnih interesa jer ona hrani veliki broj porodica. Gromović će ostati u fabrici na mestu izvršnog direktora kako bi doprineo kontinuitetu poslovanja, tim pre što fabrika već ima potpisane izvozne ugovore za narednu godinu vredne skoro 80 miliona dolara.

„U ovom trenutku fabrika ima dovoljno ugovora tako da za narednu godinu radnici ne treba da brinu hoće li biti posla i plata. Treba samo da se radi punom parom i da se razmišlja o tome kako obezbediti sredstva za nova investiciona ulaganja. Fabrika je gladna nove opreme, novih tehnologija, novih mašina kao i mladih kadrova“, ističe Gromović.

Novoimenovani direktor Milojko Brzaković ističe da će ceo menadžment biti posvećen ispunjavanju svih obaveza, još boljoj organizaciji posla i iznalaženju novih tržišta i da fabrika sa takvom tradicijom, stručnjacima i kvalitetom ne treba da brine za svoju budućnost.

„Politika fabrike će biti da se prvenstveno izvrše ugovorene obaveze prema ino kupcima i Vojsci Srbije, kao i da se izvrši maksimana mobilizacija menadžmenta na iznalaženju novih tržišta i obezbeđivanje novih ugovora. Pored toga trudićemo se da još poboljšamo kvalitet jer može uvek bolje. Moramo shvatiti da se moramo menjati. Kada prestanemo da se menjamo počinjemo da umiremo. Imamo ugovore, imamo radnu snagu, imamo kapacitete samo treba da se organizujemo jer bolje uvek može“, zaključio je Brzaković.

XS
SM
MD
LG