Dostupni linkovi

Radnici se vratili u Tuzlu


Povratak radnika u Tuzlu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Povratak radnika u Tuzlu

Oko dvije stotine radnika “Konjuha”, “Livnice čelika”, “Aide” i “Dite” koji su proveli posljednjih pet dana na maršu prema graničnom prelazu Orašje danas su se vratili u Tuzlu. Budući da većina radnika nije imala dokumente nije im dozvoljen prelazak preko granice. Iscrpljeni i umorni vratili su se kućama, ali su prije toga simbolično prošetali do zapaljene zgrade Vlade TK gdje ih je dočekao čaj i ručak.

Ja bih poručio našima gore, ako imamo mi ikoga u toj vlasti. Neka znaju ono što je bilo u Tuzli jedno vrijeme, da znaju da će biti opet. Vrlo, vrlo brzo“, rekao je Ramiz Salkanović, radnik Konjuha aludirajući na prosvjede iz veljače

Poručili su da nastavljaju svoju borbu prema zadanom cilju – da spase tvornice, izvrše pritisak na vlasti da im uvežu radni staž i isplate plače. Neće odustati, a novi prosvjedi opet u Tuzli mogu se očekivati narednih dana.

„Njima je naša poruka jasna odavno. Mi nećemo dozvoliti da nam unište naše fabrike, a da oni uživaju u udobnim foteljama. Mi ne odustajemo od naših radničkih zahtjeva. Ne mogu nas uništiti i neće. Mi smo ustrajni u svome cilju, od naših zahtjeva ne odustajemo po cijenu života“ rekao je Hasan Užičanin iz Sindikata Aide.

Radnici kažu ukoliko vlast u TK ne ispuni njihove zahtjeve u naredna dva mjeseca kada radnici izvade dokumente svi će napustiti BiH.

„Ne odrade li ono što mi tražimo, ovi će ljudi svi izvaditi pasoš za dva mjeseca. I svi ćemo otići. Samo ovaj put ne idemo pješice već idemo na granicu autobusima i otići ćemo iz zemlje“, rekao je Dževad Mehmedović radnik Dite i dodao da obespravljenost radnika u BiH nije samo problem radnika ove četiri tvornice već 90 posto radničke klase u BiH.

Zahvalili su građanima Orašja i Srebrenika na gostoprimstvu i graničnoj policiji na razumjevanju. Ogorčeni su na vlasti u TK koji osim jednokratne materijalne pomoći nisu ništa drugo ponudili za rješenje nagomilanih problema ovih radnika. Kažu u Tuzli će nastaviti s prosvjedima.

„Sada idemo kući, odmoriti. Umorni smo i ranjeni. Noge su nam krvave. Svi smo se razboljeli. Imamo neke planove za naredni period. Moraju biti promjene. Šta ćemo raditi dalje ne znam. Sada smo pokušali napustiti BiH, a šta ćemo dalje ostaje da se vidi“, kaže Zikrija Đulović radnik Livnice čelika Tuzla.

Radnici su u nedelju rekli da su imali putne isprave nikada se više ne bi vratili u BiH.

XS
SM
MD
LG