Dostupni linkovi

Spavaju na groblju, čekajući zaostale plate


Radnici Javno-komunalnog preduzeća "Gorica" na groblju
Radnici Javno-komunalnog preduzeća "Gorica" na groblju

Radnici niškog Javno-komunalnog preduzeća "Gorica" već šesti dan spavaju na Novom groblju. Štrajkuju na svom radnom mestu, jer od jula prošle godine nisu primili platu. Ipak, nakon ostavke direktora tog preduzeća, očekuju da im gradske vlasti u narednih nekoliko dana isplate sve zaostale plate.

"Imam dva maloletna deteta, da idem pod kiriju nemam para da plaćam to. Jedino da ih dovedem ovde, na groblje, da živimo. Nemamo gde da živimo..."

Ovo je priča samo jednog od šezdesetoro radnika niškog Javnog komunalnog preduzeća "Gorica", koji već šestu noć provode na Novom groblju. Štrajkuju na radnom mestu jer od jula prošle godine nisu primili platu.

Spava, kako kažu, ko gde stigne.

"Spavamo ko se kako snađe, na klupama, na podovima..."

Oronula zgrada u kojoj inače i rade, nije dovoljno velika za sve, pa neki spavaju i pored nje.

"Na groblju sam spavao onog dana. Evo, kolege znaju. Na grobnom mestu", kaže Miljan Stamenković.

Posle šest dana protesta direktor tog preduzeća Igor Jovanović je podneo ostavku.

Kaže da je do sada gradskim vlastima predlagao niz različitih rešenja, ali da su ona uglavnom odbijana. Zbog toga naglašava da se ne oseća odgovorno za finansijske probleme tog preduzeća, navodeći da odluke nije donosio sam.

"Iznad sebe imam Nadzorni odbor, resornu gradsku upravu, resornog većnika, zamenika gradonačelnika koji je i sam više puta pokušavao da reši problem, a na kraju i gradonačelnika. Ali ne želim da se stvara atmosfera da je moja pozicija najveći problem u ovom trenutku i da radnici trebaju da budu taoci moje funkcije."

Radnici na groblju
Radnici na groblju

Nakon Jovanićeve ostavke, što su često gradske vlasti navodile kao uslov, jedan od vođa protesta Aleksandar Matović kaže da radnici očekuju da im zaostale plate budu isplaćene u narednih nekoliko dana.

"Pošto su se do sada pozivali na to da je on bio glavna smetnja kompletnom funkcionisanju javno komunalnog preduzeća, onda očekujemo da u naredna dva-tri dana reše naš problem."

Problemi u poslovanju “Gorice” se vuku već godinama, a postojeći menadžment preduzeća i gradski čelnici su pokušali da problem reše reorganizacijom.

Međutim, iako je veliki deo radnika prešao JKP “Medianu” i “Parking servis”, a Grad i druga javna preduzeća isplatili milionske iznose, kriza nije prevaziđena. Račun preduzeća je u blokadi od januara. Minus se meri desetinama miliona dinara, a radnici nisu primili platu mesecima.

  • Slika 16x9

    Predrag Blagojević

    U novinarstvu od 1998. godine, specijalizovan za izveštavanje o korupciji i politici. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" od avgusta 2009. godine. Dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS (2010) i nagrade za profesionalnu etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" (2013). Član Izvršnog odbora NUNS i predsednik Asocijacije onlajn medija. Rođen februara 1981. godine u Nišu.

XS
SM
MD
LG