Dostupni linkovi

Radnici Hidrogradnje traže podršku od Predsjedništva BiH


Radnici Hidrogradnje u ponedjeljak su pred zgradom Predsjedništva BiH održali protest zahtijevajući da se bilo koja institucija u državi oglasi i riješi njihove nagomilane probleme.

Traže uplatu pet plata, te uplatu višegodišnjih zaostataka za zdravstveno osiguranje i doprinose.

Od Predsjedništva BiH radnici Hidrogradnje traže da podrže njihove zahtjeve te da se priključe podnošenju krivičnih prijava protiv onih koji su firmu doveli do ruba propasti.

Podršku im je nakon sastanka za sada obećao predsjedavajući Željko Komšić, navodi predsjednik nadzornog odbora Sindikata Hidrogradnje Miralem Terzo:

„On je nama dao obećanje – biće krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv organizirane mafije! Gospodin Komšić poziva odmah Vladu Federacije BiH i resornog ministra da potpisani sporazum odmah realizuje!“

Radnici su očajni. Kompanija koja je nekada bila 26. u svijetu po svome radu, danas je gotovo ugašena.

„Prije je bilo dobro. Dobro i predobro.“

Podršku radnicima Hidrogradnje pružilo je i oko pedesetak radnika GP Bosne.

Predsjednik Sindikata Željko Knežević kaže kako je došao da pomogne kako radnici Hidrogradnje ne bi došli u istu poziciju kao oni u GP Bosni.

„Jer bukvalno radnici GP Bosne nemaju šta da jedu, vjerujte.“

Pridružili su se i radnici Feroelektra, kompanije koja je također nedavno na protestima tražila svoja prava.

„Mi bi Sanadera u ovoj državi imali vagonima da izvozimo. Podržavam Hidrogradnju, i radnici Feroelektra su svi uz njih!“
ističe radnica Vasvija Ljubović.

Radnici Hidrogradnje su nakon protesta pred zgradom državnog Predsjedništva protest održali i pred zgradom Federalnog parlamenta.
XS
SM
MD
LG