Dostupni linkovi

Radnici FAP-a traže plate, blokirali prugu Beograd-Bar


Oko 1000 radnika pribojskog FAP-a, kojima su se pridružili i građani koji su ovih dana pozivani preko društvenih mreža da daju podršku FAP-u, blokirali su u ponedeljak prugu Beograd - Bar u stanici Priboj i regionalni put Uvac – Priboj – Bistrica. Radnici traže da im se isplati pet zaostalih plata, overe zdravstvene knjižice i obezbede mogućnosti za dalji rad.

Od 9 sati nijedan voz iz pravca Beograda i Bara nije prošao kroz pribojsku železničku stanicu, tako da je železnički saobraćaj u oba pravca prekinut, a blokadom regionalnog puta prekinuta je putna komunikacija sa BIH.

Radnici FAP-a kažu da su gladni, nemaju platu, zdravstveno osiguranje, mesecima se ništa ne proizvodi i da je blokada jedini način da ostvare svoja prava.

"U FAP-u radim 39 godina nikada nije bilo teže. Imam tri člana porodice. Niko ne radi. Kako se snalazim? Kako znam i umem. Idem u nadnicu priča jedan od radnika ovog preduzeća, dok drugi dodaje da ako ima nepravilnosti u radu neka u preduzeće uđu inspektori, pa neka se vidi ko je kriv što je sada FAP u ovakvoj situaciji."

"Ostavili smo mašine. Izašli smo na prugu. Kud ćemo se vraćati ako se naši problemi ne reše. Čekaćemo da vidimo da li će nam doći Vučić. Možda on može da nam pomogne. Ako ne, nama jedino preostaje da idemo u Lim."

"Nekada je bilo FAP radi, Beograd se gradi. A šta je sad sa Beogradom. Jesu li se ućutali u Beogradu ili su nas potpuno zaboravili. Ili ne znaju gde smo i šta smo. Mi ne želimo da živimo od socijalne pomoći. Želimo da radimo i da imamo plate", kažu zaposleni ovog nekada najvećeg proizvođača teških kamiona u Evropi.

Radnici Fapa su ogorčeni i preporukom ministra privrede Saše Radulovića, na nedavnom sastanku u Beogradu da FAP počne da rasprodaje imovinu i na taj način izmiri obaveze i prema radnicima.

FAP je među 29 preduzeća u restrukturiranju koja pripadaju četvrtoj grupi. Vlasnik 86 odsto kapitala FAP-a je država. Na prethodna tri tendera nije bilo zainteresovanih za kupovinu pribojskog FAP-a, koji je bio nosilac razvoja ne samo Priboja već i celog regiona.

FAP je do avgusta dobijao subvencije od 20 miliona dinara mesečno. Od tog novca uglavnom su deljene plate. Kada je novac od države prestao da stiže nastali su problemi, a od sudbine FAP-a zavisi sudbina čitave opštine u kojoj je gotovo sva druga privreda stala.
XS
SM
MD
LG