Dostupni linkovi

Radnici "Autosaobraćaja" blokirali put i prugu


Radnici blokiraju prugu, 22. oktobar 2013.
Radnici blokiraju prugu, 22. oktobar 2013.
Oko 300 radnika Autosaobraćaja u utorak ujutro je autobusima blokiralo magistralni put Kragujevac-Kraljevo i prugu između ta dva grada u kragujevačkom prigradskom naselju Grošnica.

Zbog blokade pruge prekinut je železnički saobraćaj i obustavljen transport novoproizvedenih automobila iz Fiatove fabrike, dok se drumski saobraćaj preusmerava kroz naselje i odvija veoma otežano.

Predsednica Slobodnog sindikata Suzana Marković kaže za RSE da autobusi neće biti uklonjeni sa kolovoza i koloseka dok im se ne obrati prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i dok država ne počne da rešava nagomilane problem preduzeća.

“Osnovni zahtevi radnika Autosaobraćaja su isplata devet zaostalih zarada, 12 neisplaćenih troškova za prevoz, overa zdravstvenih knjižica i realizacija obećanog socijalnog programa. Mi se odavde nećemo pomeriti dok naši zahtevi ne budu ispunjeni i dok nam se ne obrati prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i dokle ne rešimo status preduzeća. Kakav godi ishod bude mi želimo da se ova agonija prekine”, kaže Markovićeva.

Problemi najstarijeg i nekada najvećeg prevoznika u centralnoj Srbiji počeli su pre više od 10 godina, kada su zaposleni, vlasnici 60 odsto akcija, odlučili da ih poklone tadašnjem direktoru, koji je kasnije uhapšen zbog malverzacija.

U Autsaobraćaju je zaposleno 470 radnika, vozni park se u proteklih desetak godina sveo sa 200 na samo pet ispravnih autobusa.

Radnici koji mesecima ne primaju plate tvrde da je firma potpuno uništena i da više nemaju od čega da žive.

“Socijalni položaj zaposlenih je katastrofalan. Mnogi radnici nemaju novca ni da kupe deci hleba. Nismo kupili deci knjige za školu, nismo pripremili zimnicu, i svi su izgledi da ćemo zimus gladovati u hladnim kućama jer nemamo para za ogrev i struju. Živimo veoma teško, bez osnovnih sredstava. Prinuđeni smo da se pozajmljujemo kod rođaka i prijatelja”, pričaju radnici Autosaobraćaja sa kojima smo razgovarali pored parkiranih autobusa na putu i pruzi u Grošnici.

Radnici Autosaobraćaja od 17. oktobra drže u blokadi i glavnu autobusku stanicu u Kragujevcu. Zbog štrajka nisu u funkciji 104 linije koje to preduzeće ima u međugradskom saobraćaju, a putnici u okolnim ulicama čekaju autobuse drugih prevoznika da ih prevezu do Beograda i drugih gradova širom Srbije.
XS
SM
MD
LG