Dostupni linkovi

Radio televizija Vojvodine: Prijava zbog pretnje pištoljem


Detalj sa snimka
Detalj sa snimka

Radio televizija Vojvodine je podnela prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova, nakon što je nepoznati muškarac sa pištoljem u ruci zapretio televizijskoj ekipi Radio-televizije Vojvodine. Incident se dogodio u petak ujutro na novosadskoj „Najlon pijaci". U iščekivanju rezultata istrage, RTV ističe da je ovaj incident još jedno upozorenje da se bezbednost novinara mora podići na viši nivo.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je od nadležnih organa da hitno otkriju identitet osobe koja je pištoljem pretila televizijskoj ekipi RTV. Kako je navedeno u saopštenju, NDNV je zatražila da se "vinovnik" napada izvede pred lice pravde, jer je prilikom direktnog uključenja u jutarnji program vojvođanskog javnog servisa prišao ekipi pištoljem, što su kamere i zabeležile.

"Zahtevamo da se ova osoba primereno kazni, kao i da se jasno saopšti koji su bili motivi napada. NDNV je više nego zabrinut zbog eksplozije nasilja u Srbiji i Vojvodini, i smatra da ona svedoči o dubokim društvenim poremećajima, za koju odgovornost snose pre svega oni koji donose odluke i kreiraju javno mnjenje", navedeno je u saopštenju udruženja.

Dodaje se da svakodnevne poruke mržnje koju šalju predstavnici vlasti i mediji pod njihovom kontrolom, koje prati porast ksenofobije, nacionalizma i pokušaj zabrane drugačijeg, kritičkog mišljenja, proizvode "jezive posledice".

"Pogotovo u društvu koje je, kao ovo naše, u velikoj meri traumatizovano i koje se nikada nije suočilo sa strašnim ratovima i zločinima devedesetih, te njihovim uzrocima i posledicama", saopštio je NDNV

XS
SM
MD
LG