Dostupni linkovi

Radio aparati i CD-ROM izumiru 2013?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
CD-ROM i radio-aparati su uređaji koji će najverovatnije izumreti ove godine, odlučeno je na glasanju „Gadget Graveyard” (Groblje gedžeta) sprovedenom na Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu početkom januara. Foto-aparati i dekstop kompujteri su izbegli slično „proročanstvo", uprkos sve većoj popularnosti smartfona i tableta.

Više od 1.700 ljudi -članova Instututa za elektronske inženjere, inženjera, studenata mašinstva i učesnika na CES-u - glasalo je u anketi o tome koji će uređaj najverovatnije da izumre ove godine. Učesnike je na glasanje pozivao „duh" Tomasa Edisona u vidu holograma.

Trideset godina stara tehnologija CD-ROMa dobila je 75% glasova, što i nije iznenađenje s obzirom na to da mu odavno preti nestanak zahvaljujući popularnosti praktičnijih USB fleš drajvova.

Međutim, glasači su bii vipe podeljeni kad je rel o sudbini ostalih uređaja.

Radio-aparati su na drugom mestu sa 58% glasova „za”, MP3 plejeri su dobili 55%, DVD-jevi 53% a kutije sa kablovima 51%.

Ovo glasanje je odraz sve veće sklonosti korisnika ka online streamingu ili preuzimanju TV serija, filmova i muzike sa interneta kao činjenice da su smartfoni preuzeli uloge nekad rezervisane za radio-aparate ili MP3 plejere.

Ipak, smartfoni nis potpuno osvojili ljudska srca i umove kao mobilni uređaji sve-u-jednom koji prave fotografije i ukazuju na pravac. Glasači su bili optimistični kad je reč o foto-aparatima i GPS sistemima - oni su dobili 75%, odnosno 58% „ne” glasova na pitanje da li će završiti na „elektronskom otpadu”.

Učesnici u anketi su spasli i desktop računare od sahrane, jer je 62% glasalo pozitivno o njihovoj sudbini, iako tableti i laptopovi zauzuimaju sve veći udeo na tržištu.

Nekoliko „papirnih" stvari našlo se na vrhu liste onih koji će najverovatnije preživeti ovu godinu: štampači (81%), štampani novac (74%), čak i sveske sa spiralnim povezom (64%) - što je znak da futuristički tredovi kao što je društvo bez keša ili elektronske beležnice ostaju daleko od mejnstrima.
XS
SM
MD
LG