Dostupni linkovi

Bogat program Kratkofila uprkos skromnim sredstvima


Sa prošlogodišnjeg izdanja festivala
Sa prošlogodišnjeg izdanja festivala
Ove sedmice u Banjaluci se održava 7. filmski festival KratkofilPlus. Održavanje ovogodišnje prestižne smotre mladih stvaralaca iz čitavog svijeta bilo je upitno, maltene do posljednjih dana. U pitanju je, naravno, nestašica sredstava, ali su filmski entuzijasti ipak uspjeli. Itekako uspjeli. Gošća Radija Slobodna Evropa je Sandra Josović, izvršna direktorica Festivala.

RSE: Čini mi se kako je ove godine temeljno pitanje bilo - hoće li ili neće Kratkofila uopšte biti. Zašto je tako?

Josović: Pa, prvenstveno zbog finansija i zbog minimalnog budžeta. Festival nikada nije radio sa ovako malim budžetom osim, možda, prve godine kada je osnovan. Ja tada nisam bila dio tima, ja sam od prošle godine u Kratkofil-u i zaista je bilo jako teško organizovati festival sa finansijama sa kojima raspolažemo. Mi smo zaokružili budžet kada smo već ušli u organizaciju, tako da je to bio jedan od osnovnih razloga zašto nismo odustali. Kao i uvijek, dobili smo podršku od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banja Luka. Oni su naši generalni pokrovitelji. Međutim, budžeti za kulturu su generalno smanjeni što se drastično odrazilo i na budžet Festivala. U posljednjem momentu dobili smo podršku od Američke ambasade u BiH. U nekom momentu njihova podrška nam je bila presudna i prelomna da radimo kompletnu organizaciju Festivala sa takmičarskim i pratećim programom. Takođe, tu su i naši drugi strani partneri - Evropska komisija u Bosni i Hercegovini, British Council, Švajcarska i Rumunjska ambasada, koji su nam pomogli u organizaciji samog programa, te oko dolaska i smještaja gostiju iz njihovih zemalja. Zahvaljujući pomoći stranih partnera uspjeli smo, donekle, da stanemo na noge ove godine i da organizujemo Festival na nivou prethodne godine. Ovogodišnji Festival traje isti broj dana, nije program znantno smanjen mada dosta pati, recimo, edukativni dio programa. Također, nismo u mogućnosti da prikažemo filmove koje smo prvobitno planirali prikazati jer ne možemo da platimo tehničku opremu koja je za njih potrebna. To su sve problemi i prepreke na koje nailazimo na svakom koraku zbog ovog drastičnog smanjenja budžeta.

(VIDEO: Promotivni spot festivala)


RSE: Uvijek se pitam kako to da se razmišlja o opstanku u vrijeme kad se ova zaista vrijedna smotra potpuno etablirala, kada je zauzela svoje mjesto u kalendarima, rekao bih, svih značajnijih autora i producenata.

Josović: Upravo tako. Kratkofil, zaista, ima svoje mjesto na nekom filmskom nebu i na nebu festivala ne samo ovdje kod nas, nego i u regionu i svijetu što dokazuje činjenica da se nama za takmičarski program ove godine prijavilo više od 2.000 autora iz cijeloga svijeta. To dokazuje koliko je Kratkofil narastao od momenta svog osnivanja 2007. godine do danas. Nažalost, budžeti za kulturu se generalno kod nas smanjuju. Kultura pati u svim segmentima. Ne pati samo Kratkofil već i sve druge manifestacije koje se održavaju kod nas, kao i druga udruženja. Neka od udruženja koja se bave kulturom već su se zbog toga i ugasila. Nažalost, i kod nas je takva situacija, tako da će neki naredni period biti presudan za opstanak Festivala. Vidjećemo da li ćemo uopšte da nastavimo raditi sljedeće godine jer na ovaj način više, zaista, nije moguće raditi.

RSE: Podsjetimo da je Kratkofil nedavno postao član evropske mreže mladih filmadžija kao prvi iz Bosne i Hercegovine.

Josović: Tako je. "Nisi masa" je neprofitno udruženje koje podržavaju Evropska unija, Savjet Evrope i Evropska fondacija za kulturu. To je udruženje putem kojeg se otkrivaju novi talenti, razvijaju se projekti, rade se seminari i edukaciije, a Kratkofil je prvi postao član "Nisi mase" što omogućava svim ljudima koji se bave filmom i mladim filmskim kritičarima iz Bosne i Hercegovine da učestvuju u programima "Nisi mase", a to su njihovi seminari i radionice koje se održavaju na eminentnim festivalima širom Evrope. Što je najbitnije, "Nisi masa" najvećim dijelom i pokriva troškove puta i smještaja učesnicima radionica i seminara.

RSE: Negdje sam pročitao da ste uspjeli prikupiti oko petinu sredstava potrebnih za normalno održavanje Kratkofil-a.

Josović: Naša osrednja finansijska konstrukcija je oko 250.000 maraka da bi se uopšte mogao organizovati ovakav festival. Međutim, ovogodišnji budžet iznosi oko 50.000 maraka. 20.000 maraka dobili smo od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, 15.000 maraka od Grada Banja Luka i dobili smo podršku od Američke ambasade u Bosni i Hercegovini. Ta sredstva su, zaista, minimalna za održavanje ovakvog festivala. Mi imamo 43 filma u takmičarskoj selekciji i logično je da svi takmičari sa naše strane dobiju plaćeni put, smještaj i hranu. Samo da dovedete te takmičare vama je već pola budžeta potrošeno, a da ne pričamo o ostalim troškovima, tehniku sam već pomenula. Ove godine prijavili su nam se brojni volonteri. Imali smo preko 150 prijava volontera iz cijelog regiona. Nismo bili u mogućnosti dovesti volontere iz drugih gradova koji su izrazili želju da rade u timu Kratofil-a, da nauče nešto novo, jer nismo u mogućnosti da im platimo smještaj, hranu i put što se minimalno od nas očekuje. Na ovaj način više neće biti moguće raditi.

RSE: Kod nas postoji uzrečica "Koliko novca, toliko muzike". Ali, ipak, čini mi se da najavljujete jedan bogati program.

Josović: Uprkos minimalnim sredstvima i finansijskoj krizi, uspjeli smo zahvaljujući tom nekom kreativnom duhu programskog tima Festivala da napravimo jedan odličan program. Zbog velike selekcije i velike konkurencije u selekciji, imamo 43 filma koja su u programu selekcije. Tu je i Panorama Plus. U saradnji sa Američkom ambasadom otvaramo Festival sa interesantnim filmom "Harry Dean Stanton: Partly Fiction". Tu je i film "Pussy Riot" čije režisere, takođe, dovodimo kao naše goste. Taj film prikazujemo u saradnji sa Motovun Film Festivalom. Imamo i jedan kontroverzni dokumentarac koji niko ne bi trebao propustiti, a neće ga niko imati priliku ovdje pogledati u bioskopu - "Čin smaknuća" (The Act of Killing) i na kraju prikazujemo u programu Panorama Plus jedan omnibus koji će biti posebno interesantan mladim filmašima. Nažalost, edukativni dio programa je najviše patio ove godine tako da nismo uspjeli organizovati veliki broj master radionica i predavanja. Ali, imaćemo predavanja reditelja filma "Pussy Riot" što će svakako biti interesantno i nešto što ne treba propustiti, kao i druženje sa predavačima iz "Nisi mase" koje će biti posebno interesantno našim studentima, mladim talentima i filmašima. Takođe, u pratećem programu prikazaćemo selekcije nekih od najboljih evropskih festivala kratkog filma sa kojima imamo odličnu saradnju. Zahvaljujući našim partnerima, uspjeli smo da sklopimo jedan interesantan i bogat program. Vjerujem da će publika uživati.

RSE: Podsjetimo i na takmičarske kategorije Kratkofila.

Josović: Dodijeljujemo Grand prix što je glavna nagrada Festivala, zatim tu je nagrada za najbolji kratki eksperimentalni film, za najbolji kratki igrani film, najbolji kratki animirani, dokumentarni i regionalni film. Ove godine odlučili smo da dodijelimo i nagradu publike.

RSE: Neki dan i nama u Bosni i Hercegovini je zvanično omogućeno da učestvujemo u fondovima MEDIA programa Evropske unije. Može li to unijeti malo svjetla, jer vaš festival ne spada u one posve skupe, uostalom, već ste načinili prvi korak uvođenjem minimalne cijene ulaznice?

Josović: Upravo zbog Media programa smo uveli i simboličnu ulaznicu od jedne marke. Mi smo prošle godine aplicirali i dobili smo primjedbe na našu aplikaciju od strane Media programa. U okviru nekih radionica koje su ovdje održane, vezano za apliciranje Media programa, skrenuta nam je pažnja da ono što je najbitnije jeste posjećenost samog festivala koja je jedino mjerljiva brojem prodatih ulaznica. Naš festival je bio besplatan do prošle godine. Mi smo shvatili da ne možemo da apliciramo na Media program ukoliko ne budemo imali ulaznice, pa smo se onda odlučili na tu jednu simboličnu cijenu i to će nam biti jedan od prvih koraka. Namjeravamo ponovo aplicirati na Media program Evropske unije ili na adrese drugih stranih donatora. Međutim, prije svega, pokušaćemo da održimo nekoliko sastanaka sa našim nadležnim institucijama da vidimo može li se konačno naći neki model za funkcionisanje ovog festivala, jer dosta toga zavisi od domaćih institucija. Kada aplicirate stranim donatorima oni traže pregled finansiranja festivala prethodnih godina. Znači, vi tu vidite jedno konstantno smanjenje i pad budžeta koji se, u našem slučaju, nije odrazio na kvalitet festivala. Naprotiv. Rejting Kratkofil-a je porastao, ali neki strani donator u, naprimjer, Švajcarskoj to ne može znati, jer on samo vidi pregled budžeta, odnosno konstantni pad. Pokušaćemo da nađemo neki model za funkcionisanje, prije svega, sa našim domaćim institucijama, a apliciraćemo i na sve moguće strane konkurse, pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti.

RSE: Gdje publika može gledati vaše programe?

Josović: Naši programi počinju 24. jula i traju do 28. jula u Domu omladine u Banja Luci i na ljetnoj pozornici u tvrđavi Kastel.
XS
SM
MD
LG