Dostupni linkovi

Radikalska retorika srpskog predsednika


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Predsednik Srbije Tomilsav Nikolić je u intervjuu domaćem tabloidu Kurir rekao da se sa državom koja slavi svoj zločin, mislivši na Hrvatsku, ne može iskreno, otvoreno i srdačno sarađivati. Zatim je optužio hrvatskog predsednika Ivu Josipovića da je samo tražio razloge da se dve države ne mire, da je laž da je ljut zbog nečega što je Nikolić rekao o Vukovaru.

Nije prošlo mnogo vremena od kada je Tomislav Nikolić rekao da je “velika Srbija njegov neostvareni san” i da je “Vukovar bio srpski grad i da se Hrvati nemaju tamo zašto vraćati”, kad stižu nove problematične izjave, sada već predsednika države sa višemesečnim iskustvom, na talasu desničarske antihrvatske i antievropske euforije u Srbiji povodom oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Hrvatski predsednik Josipović je, kaže Nikolić, čekao ovu presudu.

Branka Prpa
Branka Prpa
“On bi sada da razgovaramo - ja kao predsednik naroda koji je činio zločine i on kao predsednik naroda koji nije ni za šta osuđen", kaže on. ”To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi sada možda streljao svoje pojedince koji kažu - stanite ljudi, pa to je bio zločin", izjavio je predsednik Srbije.

Istoričarka Branka Prpa kaže da su ovakve izjave u skladu sa Nikolićevom ratnom biografijom.

„Mislim da je predsednik Nikolić prekoračio granicu razuma. Pre svega zbog toga što se svi vrlo dobro sećamo kakve su bile političke izjave Tomislava Nikolića od pre nekoliko godina, stalno insistiranje na granicama Srbije duboko u hrvatskoj teritoriji. Šešelj je uz to i akter, učesnik rata. Drugo, reći da je Srbija jedina žrtva tog rata je zaista somnabulno. Dakle, ne postoji još u političkom govoru, na žalost, želje da se suoči sa onim za šta je Srbija zaista odgovorna. Ona je odgovorna za započinjanje jednog rata, za devastaciju i za ogromne ljudske žrtve“, kaže Prpa.

Prekrupan zalogaj

Radikalsku retoriku sprskog predsednika hrvatski novinar Marinko Čulić vidi kao govor koji nas vraća u 90-te.

„Ove Nikolićeve riječi će sigurno ovde imati odjeka, jer se ovih dana sa velikom pozornošću gleda kako se reagira u Srbiji na oslobađajuću presudu generalima. One su stvarno govor 90-ih“, kaže Čulić koji je, inače, veoma kritički ovih dana pisao o hrvatskoj euforiji tim povodom, kritikujući Josipovićeve izjave, smatrajući da se i Hrvatska ovih dana vratila u ratne godine.

Za RSE Čulić kaže da su neke okolnosti nadrasle Nikolića.
Karikatura Predraga Koraksića Coraxa
Karikatura Predraga Koraksića Coraxa

„Ko bi rekao da će njega dočekati oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču? To je prekrupan zalogaj za njega. To je njega zapravo zgazilo. Čini mi se da se zatvara jedan krug koji ne miriše na dobro. Sada Nikolićeve izjave na početku predsjednikovanja djeluju dobrodušno, benigno u odnosu na ovo što se sada dogodilo. Mislim da će trebati dosta dugo vremena da se to sanira“, ocenjuje Čulić.

Ovo što se sada govori, to vodi Srbiju u novi izolacionizam kaže Branka Prpa.

“Sada se ne osporava samo saradnja sa Hrvatskom, već i sa EU", navodi ona.

Marinko Čulić kaže da Nikolić očigledno nema kapacitet da jednu desničarsku partiju sa radikalskom prošlošću prevede u partiju koja će odigrati važnu ulogu u procesu pomirenja, kao što je to svojevremeno uspelo HDZ-u. Ipak, on smatra da se srpsko hrvatski odnosi mogu ponovo vratiti u kolosek normalizacije i nudi oprobani recept.

„U vrijeme Đinđića princip je bio: idemo rješavati ono što možemo riješiti. Ova usijana pitanja ostavimo po strani. Sada se za narednih mjesec-dva ništa ne može napraviti, a nakon nekog vremena treba primeniti taj pristup. Ostavimo ta usijana pitanja iz prošlosti po strani, rješavajmo što se da riješiti. Jedini izlaz vidim u tome. Korak po korak!“ ističe Čulić.

Član Foruma za međunarodne odnose Al Pinto Brkić kaže da je intervju bio u skladu sa trenutnim raspoloženjem javnosti u Srbiji, da ne odudara od onoga što su ovih dana govorili i drugi zvaničnici, uključujući i premijera Ivicu Dačića, o potrebi revidiranja odnosa sa Hrvatskom. Ali, s obzirom na iskustvo iz kratkog Nikolićevog predsednikovanja, treba sačekati, upozorava Brkić.

“Iza svake te izjave, intervjua predsednika Nikolića, dođe neka vrsta objašnjenja njegovih savetnika ili MIP-a i treba sačekati nekoliko dana da se malo utiša ta vrsta kritika javnosti u Srbiji u vezi sa haškom presudom generalima, pre nego što se definiše neka vrsta zvanične politike. Jer, buduće odnose Beograda i Zagreba bi trebalo posmatrati kao odnose jedne članice EU i jedne zemlje koja je kandidat za članstvo”.

Nikolić je otkrio da se sa predsedavajućim Skupštine UN Vukom Jeremićem dogovarao o sednici svetskog parlamenta zakazanog za 10. april i najavio da će govoriti kao Kastro dok ga ne isteraju iz sale. Tu sednicu pod Jeremićevim čekićem, on vidi kao “jedinstvenu priliku da Srbija izgovori sve što joj leži na duši. Da prebrojimo koliko su Srba Hrvati pobili - još od Drugog svetskog rata. Nepristojno je Srbiju držati po strani od EU, a Hrvatsku primiti u Uniju", to će svetu kome “predsedava” Vuk Jeremić sručiti u lice Tomislav Nikolić. Eh, kad bi još umesto njega tu priliku imao njegov bivši šef Vojislav Šešelj!
XS
SM
MD
LG